10.4 C
Brussel

Zuinige Vlaming betaalt meer voor water dan Antwerpse bedrijven

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De waterprijzen in Antwerpen zouden voor particulieren duurder zijn dan voor bedrijven, dat blijkt uit een onderzoek. Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) vindt dat water betaalbaar moet zijn voor elke Vlaming, dat staat in een mededeling van het Vlaams Belang. “Terwijl de Vlaming zuinig omspringt met water, verkwist de regering miljoenen liters per dag door niet actiever het Vlaamse waterleidingnet te herstellen en de lekkages te dichten”, verkondigt Claes.

Het spaarzaam gedrag van de Vlaming wordt helaas niet beloond door de regering. Zuinige gezinnen zouden moeten kunnen profiteren van rechtvaardige prijzen. Helaas zijn het de grote bedrijven die minder moeten betalen.

Water-Link is het bedrijf dat grote hoeveelheden drinkwater kan aanmaken dat afkomstig is uit het Albertkanaal. Logischerwijs kan geredeneerd worden dat drinkwater uit eigen bodem goedkoper is. Helaas voor de Antwerpenaar is dat niet zo. Bedrijven uit het Antwerpse betalen minder dan de helft van wat gezinnen voor hun water moeten betalen. Hoe groter de afnemers, hoe beter de prijzen. Voor Claes is dat onbegrijpelijk, “we moeten zuinig omspringen met water, het aanbod hoog houden met een goed waterbeleid om de prijs laag te houden. Water moet betaalbaar zijn voor elke Vlaming.”

Spaarzaamheid wordt niet beloond

Elke zomer hetzelfde liedje. Dan wordt elke Vlaming opgeroepen om spaarzaam te zijn en zuinig om te springen met water. “We doen het op dat vlak goed, met een gemiddeld verbruik van maar 89 liter drinkwater per dag”, stelt Claes. De Nederlanders bijvoorbeeld verbruiken 134 liter per dag. “Deze Vlaamse regering kan er iets uit leren, want terwijl de Vlaming zuinig omspringt met water, verkwist de regering miljoenen liters per dag door niet actiever het Vlaamse waterleidingnet te herstellen en lekkages te dichten”, besluit het Vlaams Parlementslid.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen