15.2 C
Brussel

Zuid-Korea mengt zich in de huidige geopolitiek

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zuid-Korea zou zijn steun aan Oekraïne kunnen uitbreiden tot meer dan alleen humanitaire en economische hulp als het land getroffen wordt door een grootschalige burgeraanval, aldus president Yoon Suk Yeol. Hiermee wijzigt hij voor het eerst zijn standpunt tegen bewapening van Oekraïne, zo meldt Reuters.

Yoon zei dat zijn regering heeft onderzocht hoe zij Oekraïne kan helpen verdedigen en heropbouwen. Hij verwijst hiervoor naar de internationale hulp die Zuid-Korea kreeg tijdens de Koreaanse oorlog van 1950-53.

“Als er sprake is van een situatie die de internationale gemeenschap niet door de vingers kan zien, zoals een grootschalige aanval op burgers, een bloedbad of een ernstige schending van het oorlogsrecht, kan het moeilijk voor ons zijn om alleen aan te dringen op humanitaire of financiële steun”, zei Yoon.

Het was de eerste keer dat Seoel de bereidheid opperde om Oekraïne van wapens te voorzien, meer dan een jaar nadat het de mogelijkheid van dodelijke hulp had uitgesloten.

Problemen met Noord-Korea

Zuid-Korea heeft tot nu toe geprobeerd Rusland niet tegen zich in het harnas te jagen vanwege zijn bedrijven die daar actief zijn en de invloed van Moskou op Noord-Korea, ondanks de toenemende druk van westerse landen om wapens te leveren.

De spanningen zijn de afgelopen weken opgelopen, waarbij het Noorden heeft gedreigd met “meer praktische en offensieve” acties in verband met Zuid-Koreaanse oefeningen en heeft geweigerd inter-Koreaanse hotlines te beantwoorden.

China en de VS

Wat de rivaliteit tussen China en de VS betreft, stelt Yoon zich voorzichtig op, aangezien China de grootste handelspartner van Zuid-Korea is. Hij heeft zich meer uitgesproken over de spanningen omtrent Taiwan.

De spanningen over het democratische Taiwan, dat China als het zijne beschouwt, zijn opgelopen nu Peking de diplomatieke en militaire druk opvoert. “Uiteindelijk zijn deze spanningen ontstaan door pogingen om de status quo met geweld te veranderen, en wij zijn samen met de internationale gemeenschap absoluut tegen een dergelijke verandering”, aldus Yoon.

Yoon besluit dat “de kwestie Taiwan niet simpelweg een kwestie tussen China en Taiwan [is], maar net als de kwestie Noord-Korea, een wereldwijde kwestie.”

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen