13.3 C
Brussel

Zuid-Afrika wil water-Apartheid invoeren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een nieuw legislatief voorstel in Zuid-Afrika over de verdeling van watergebruik op basis van huidskleur veroorzaakt veel verontwaardiging. Het land blijft worstelen met de idee van een quotabeleid, waar de blanke bevolking steevast de dupe van is, zo meldt Newsweek.

Vorige maand publiceerde de regering van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), naar eigen zeggen voorstander van een non-raciale samenleving, ontwerpverordeningen die rassenquota zouden invoeren voor de toewijzing van watergebruiksvergunningen voor bedrijven.

Het voorstel van het ANC stelt dat bedrijven die meer dan 250.000 kubieke water gebruiken ten minste 25 procent in handen van zwarten moeten zijn. Dit aandeel stijgt naar 50 procent wanneer ze meer dan 500.000 kubieke meter water nodig hebben, en zelfs 75% voor bedrijven die meer dan een miljoen kubieke meter water nodig hebben.

Zuid-Afrika keert terug naar Apartheidsregime

Oppositieleider John Steenhuisen van de Democratische Alliantie (DA) hekelde het voorstel over watergebruik en zei aan de redactie van Newsweek: “Het staat nu buiten kijf dat het ANC, onder leiding van Cyril Ramaphosa, rassendiscriminatie in alle sectoren van de samenleving opnieuw invoert op een schaal die sinds 1994 niet meer is voorgekomen.”

“Ze doen dit om te verdelen en te heersen”, stelde Steenhuisen in een persbericht. “Het ANC weet dat het op weg is om zijn meerderheid in 2024 te verliezen en hoopt rassenquota te gebruiken om raciale verdeeldheid aan te wakkeren voor smal electoraal gewin.”

“Onder deze waterrasquota zal vee van dorst sterven omdat een boer de ‘verkeerde’ huidskleur heeft”, besloot hij. “Velden zullen braak liggen omdat degenen die ze bewerken ‘ongewenst’ zijn. Honderdduizenden arbeiders, van alle achtergronden, zullen hun baan verliezen omdat de uitgedroogde landbouw en mijnbouw zullen verdorren en sterven.”

Tevens staat in het voorstel expliciet aangegeven dat “de verantwoordelijke instantie voorkeur geeft aan aanvragen van zwarte mensen, gevolgd door vrouwen”.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen