6.5 C
Brussel

Zuid-Afrika beschuldigt Israël van genocide, maar heeft zelf ook bloed aan zijn handen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Zuid-Afrikaanse staat is het eerste land dat Israël officieel beschuldigt van genocidale oorlogsvoering tegen het Palestijnse volk, zo meldt De Standaard. De oorlog tussen Israël en Palestina is inderdaad zeer bloederig, met veel slachtoffers aan beide zijden. Het is echter opmerkelijk dat juist Zuid-Afrika deze beschuldiging neerlegt, gezien dit land al decennialang wordt beschuldigd van het plegen van genocide tegen de blanke bevolking.

Afgelopen donderdag heeft de Zuid-Afrikaanse staat in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zowel steun als kritiek ontvangen vanwege de beschuldigingen aan het adres van Israël. Volgens de Zuid-Afrikaanse regering valt Israël de Palestijnse staat aan met als enig doel de genocide van het Palestijnse volk. Met deze aanklacht zijn de Afrikanen naar Den Haag gekomen. Volgens waarnemers zal hun betoog geen verschil maken voor de situatie in het Midden-Oosten.

De oorlog tussen Israël en Palestina duurt nu al enkele maanden en belooft een van de bloederigste conflicten van de 21e eeuw te worden. Geen van beide partijen lijkt toe te geven, waardoor het conflict naar verwachting nog lang zal voortduren.

Plaasmoorde

Het is opvallend dat juist Zuid-Afrika dergelijke beschuldigingen tegen Israël uit, gezien de situatie in het land. Sinds het presidentschap van Nelson Mandela in 1994 worden blanken, met name boeren die verwant zijn aan Vlamingen en Nederlanders, vervolgd en vermoord vanwege hun huidskleur.

Enkele maanden geleden bracht Vlaams Belang-parlementslid Kristof Slagmulder de genocide op de boeren ter sprake in het Vlaams Parlement. Hij probeerde de Vlaamse regering ervan te overtuigen de boeren te steunen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf hier geen gehoor aan. Jambon ontkende ten stelligste dat de genocide op blanke boeren een raciale dimensie heeft.

‘Kill the Boer’

De Zuid-Afrikaanse regering is niet de enige die wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan deze genocide; ook andere politieke partijen roepen op tot het vermoorden van blanken. Onder andere de Zuid-Afrikaanse EFF-partij onder leiding van voorzitter Julius Malema pleit voor genocide. Deze communistische beweging heeft een aanzienlijke aanhang onder de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Ze maakt zelfs kans om de volgende verkiezingen te winnen.

In juli 2023 zong Malema voor een overvol stadion het racistische lied ‘kill the Boer’, een directe oproep tot moord. Volgens de communistische partijleider zelf is het lied absoluut niet racistisch, een standpunt dat ook door de factcheckers van de VRT is ondersteund. Het feit dat er wekelijks gruwelijke aanvallen plaatsvinden op blanke Zuid-Afrikaanse boeren lijkt de media echter niet te deren.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen