21.8 C
Brussel

Zuhal Demir gebruikte ook persoonlijk logo in overheidscommunicatie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het gebruik van het persoonlijk logo van minister Zuhal Demir (N-VA) in officiële communicatie raakte bekend door een parlementaire vraag van fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) aan minister-president Jan Jambon (N-VA). Deze praktijk lag eerder ook al onder vuur nadat Sarah Schlitz (Ecolo) ontslag moest nemen als federaal staatssecretaris, zo meldt HBVL.

In de nasleep van het ontslag van Schlitz bleek ook dat Demir haar persoonlijk logo gebruikte in overheidscommunicatie. Het betreft een handgeschreven ‘Zuhal’ met ernaast haar naam en bevoegdheden in het fuchsia. Opvallend is dat Demir dat logo reeds gebruikte wanneer ze, net als Schlitz, staatssecretaris voor Gelijke Kansen was. Volgens de Vlaamse minister was er, in tegenstelling tot bij Schlitz, geen band met subsidies. Verder loog ze ook niet over het gebruik van haar logo. Ze ontkent de feiten niet.

Volgens Jambon zou Demir de enige Vlaamse minister zijn die een eigen logo gebruikt in officiële communicatie. Ook op het Vlaamse niveau zijn er immers regels rond regeringsmededelingen. Officiële communicatie mag ‘niet geheel of ten dele’ het doel hebben om het imago van een regeringslid te promoten. Indien dit wel het geval is, kan de minister in kwestie een blaam krijgen als er klacht wordt ingediend bij de Controlecommissie voor Regeringsmededelingen in het Vlaams Parlement.

Demir mag niet optreden in eigen naam

“We hebben alle communicatie proactief laten screenen en hebben gevraagd het logo te verwijderen waar het nog voorkwam of als het nog ergens anders wordt gevonden”, reageert Demirs woordvoerder Andy Pieters aan de redactie van HBVL. “Om alle discussie te vermijden, is het gebruik van het logo ook stopgezet.”

“De minister-president bevestigt dat het gebruik door Demir incorrect was”, stelt Chris Janssens vast. “De communicatie van de minister zal dus terecht worden aangepast, want elke zweem van belangenvermenging moet worden vermeden. Een minister treedt niet op in eigen naam, maar vertegenwoordigt de regering.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen