10.4 C
Brussel

Illegalen verminken zich steeds vaker om repatriëring te verhinderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uitgeprocedeerde asielzoekers gaan steeds vaker over tot zelfverminking, dat meldt VRT NWS. Dit doen ze wanneer ze gedwongen worden om terug te keren naar hun thuisland. Opgesloten illegalen hopen hiermee hun repatriëring uit te stellen. De info blijkt uit antwoorden van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v).

Volgens staatssecretaris De Moor is het een relatief nieuw fenomeen. Tussen 2019 en 2021 was er elk jaar maar één geval. Vanaf 2022 werd de praktijk populairder met zeven gevallen, vorig jaar waren er zelfs zestien. De zelfverminking, het inslikken van een scheermesje bijvoorbeeld, gebeurt meestal voorafgaand aan een gedwongen repatriëring.

Intussen zijn er afspraken gemaakt tussen de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en de luchtvaartpolitie om de praktijk meer te verhinderen. De fouilles worden uitgebreid met meer aandacht voor scheermesjes. Ook kunnen mensen nu geboeid worden voor korte transporten zodat ze zichzelf tijdens de rit niet kunnen verminken. Volgens de Moor zouden de praktijken wel stoppen als de asielzoekers beseffen dat de repatriëring toch doorgaat. Dat hangt evenwel af van de waarschijnlijkheid dat de repatriëringen zeker doorgaan. En die is niet altijd even hoog, integendeel.

Zelfverminking om het terugsturen te vermijden of uit te stellen

Volgens VRT gaat het veelal over ‘radeloze mensen’ die er alles zouden aan doen om hier te blijven.

Maar het is voor de opgenomen illegalen vaak voldoende om gewoon te zeggen dat je een scheermesje hebt ingeslikt om naar het ziekenhuis gebracht en onderzocht te worden, waardoor een uitzetting terug wordt uitgesteld.

“En deze regering wil verwijderingen niet meer door politie maar door DVZ ambtenaren laten doen. Onverantwoord”, klinkt het ook bij N-VA op Twitter waarschuwend.

BRON:VRT NWS
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen