16.9 C
Brussel

Zelensky in Den Haag: “Poetin zal voor het gerecht komen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky speechte eerder vandaag in Den Haag tijdens een ongeplande reis naar Nederland. Hij voorspelde er dat Vladimir Poetin ooit zal boeten voor de gevolgen van zijn invasie door in Den Haag terecht te staan, zo meldt onder andere NOS.

De Oekraïense president nam zijn campagne tegen Rusland donderdag mee naar de internationale rechtbank voor oorlogsmisdaden in Nederland. Hij zei dat hij er zeker van was dat de Russische president Vladimir Poetin zou worden veroordeeld zodra zijn invasie in Oekraïne is neergeslagen.

Het arrestatiebevel tegen Poetin

In Den Haag, waar het Internationaal Strafhof is gevestigd, drong Zelensky er bij de wereldgemeenschap op aan Poetin ter verantwoording te roepen en vertelde de ICC-rechters dat de Russische leider: “het verdient om hier in de hoofdstad van het internationale recht veroordeeld te worden voor [zijn] criminele daden”.

In maart vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen Poetin wegens oorlogsmisdaden, waarbij het hem beschuldigde van persoonlijke verantwoordelijkheid voor de ontvoeringen van kinderen uit Oekraïne. Het was de eerste keer dat het hof een arrestatiebevel uitvaardigde tegen een leider van een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.

Moordpoging op Poetin

De toespraak van Zelensky in het ICC kwam een dag nadat hij ontkende dat Oekraïense troepen verantwoordelijk waren voor wat het Kremlin een poging tot moord op Poetin noemde in een drone-aanval op Moskou. Het Kremlin beloofde niet nader omschreven vergelding voor wat het een “terroristische” daad noemde.

De woordvoerder van Poetin beschuldigde donderdag eerst Oekraïne en later de Verenigde Staten ervan achter de vermeende aanval te zitten. Moskou heeft vaak geprobeerd Washington ervan te beschuldigen dat het Rusland probeert te vernietigen door zijn hulp aan Oekraïne.

Kleine kans op terechtstelling

De kans dat Poetin in Den Haag terechtstaat is klein. Het hof, dat personen berecht voor genocide, oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en agressie, heeft geen politiemacht om zijn bevelen uit te voeren. Het is onwaarschijnlijk dat de Russische leider naar een van de lidstaten van het ICC zal reizen.

BRON:NOS
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen