6.6 C
Brussel

Zelenski bezoekt na Nederland ook Italië en Duitsland

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft zondag een ontmoeting gehad met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, zo meldt onder andere Reuters. Zelensky bedankte de Duitse regering voor haar “fantastische solidariteit”. Eerder bracht hij ook een bezoek aan Nederland en Italië.

De Oekraïense leider, die zijn kenmerkende kaki gevechtsbroek en zwarte trui droeg, werd eerst met militaire eer begroet door de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, voordat hij naar de kanselarij ging voor een ontmoeting met Scholz.

Ontmoeting met Meloni

Zelenski kwam in Berlijn aan vanuit Rome, waar hij zaterdag een ontmoeting had met de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Zowel Meloni als president Sergio Mattarella herhaalden dat Italië Oekraïne volledig steunt met militaire, financiële, humanitaire en wederopbouwhulp op korte en lange termijn.

Tijdens een persconferentie veroordeelde Meloni de “brutale en onrechtvaardige agressie” van Rusland, zegde zij de steun van Italië aan Oekraïne toe voor “zo lang als nodig is” en drong hij er bij Rusland op aan zich onmiddellijk terug te trekken.

“Je kunt geen vrede bereiken door je over te geven”, zei ze. “Het zou een zeer ernstig precedent zijn voor alle naties van de wereld.” Meloni benadrukte dat Italië het lidmaatschap van Oekraïne van de Europese Unie en de “intensivering” van een partnerschap met de NAVO steunt.

Zelenski in Duitsland

Zelenski bezocht Duitsland voor het laatst voor de Veiligheidsraad van München in februari vorig jaar, vlak voordat de oorlog uitbrak. Duitsland werd toen in zijn steun aan Oekraïne beperkt door zowel zijn energieafhankelijkheid van Rusland als het pacifisme dat voortkwam uit zijn bloedige geschiedenis van de 20e eeuw.

“In de meest uitdagende tijd in de moderne geschiedenis van Oekraïne heeft Duitsland bewezen onze ware vriend en betrouwbare bondgenoot te zijn,” schreef Zelenski in het gastenboek van het Duitse voorzitterschap. “Samen zullen we winnen en de vrede in Europa terugbrengen.”

Duitsland, de grootste economie van Europa, kreeg aan het begin van de oorlog kritiek te verduren omdat het volgens sommigen aarzelend reageerde, maar het is een van de grootste leveranciers van financiële en militaire hulp aan Oekraïne geworden.

De regering kondigde zaterdag 2,7 miljard euro militaire hulp aan Oekraïne aan, het grootste pakket tot nu toe sinds de Russische invasie in februari vorig jaar, en zegde verdere steun aan Kiev toe zolang dat nodig is. Zelenski verwelkomde dit als een “krachtig pakket”. Hij bedankte Duitsland ook op Twitter:

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen