In de media en politiek worden de dodelijke vechtpartij aan het station van Zaventem en de bedreigingen gericht aan de ZAVO-school makkelijk weggezet als een ‘uniek incident’. Uit open brieven van bezorgde ouders en een leerkracht blijkt de realiteit anders. ‘Incidenten’ zijn schering en inslag: fysiek geweld, wapendracht, afpersing en islamitische onderdrukking worden in de doofpot gestoken uit angst voor imagoschade. De integrale open brieven vallen onderaan het artikel te lezen.
Bezorgde ouders van leerlingen op de ZAVO-school uiten in een open brief gericht aan de redacties van de kranten en alle Vlaamse Parlementsleden hun ongenoegen. De angst van leerlingen en leerkrachten wordt onterecht terzijde geschoven volgens hen. “Ook zegt de directeur aan de pers dat er weinig geweld is op school. Na gesprekken met meerdere leerkrachten en ouders, en de getuigenissen van onze kinderen die schoolgaand zijn op ZAVO, kunnen we bevestigen dat er wel degelijk regelmatig incidenten zijn met geweld op school. Deze incidenten vinden vaak plaats op de speelplaats”, klinkt het in de brief.
“Dat gaat van fysiek geweld tot pestgedrag, wapendracht op school, afpersing, onderdrukking van broers die hun zus verplichten hun hoofddoek te dragen, jongeren die geen leerling zijn in de school en toch plots in de gangen van de klas staan, enzoverder”, brengen de ouders de waarheid aan het licht. “Het gekende probleem is dat de slachtoffers en de leerkrachten hiermee niet naar buiten durven te treden uit angst voor represailles door de daders of door de directie.”
Ook na de lesuren blijven de geweldplegingen niet uit. De leerkrachten worden gevraagd niet met de voorvallen naar buiten te treden.
Media en politiek hebben boter op het hoofd
De bezorgde ouders, die uit vrees voor de veiligheid van hun kinderen anoniem wensen te blijven, vragen dat de school, de autoriteiten en de politiek hun verantwoordelijkheid nemen.
“We betreuren ook dat we tot op heden nog geen enkele reactie hebben gelezen of gehoord van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)“, besluiten de ouders. “We hopen dat onze bezorgdheid serieus wordt genomen en dat er passende maatregelen worden genomen om de veiligheid op school, in de omgeving van de school en aan de haltes van het openbaar vervoer te waarborgen, niet alleen na dit incident, maar ook in de toekomst. We roepen op tot een daadkrachtige aanpak van het geweld op school en vragen om een strenger beleid tegen leerlingen die regelmatig geweld gebruiken en andere leerlingen intimideren.”
Leerkracht sluit zich aan
Een moedige leerkracht sluit zich aan bij het betoog van de bezorgde ouders. “Waarom ben ik alleen?”, vraagt de leraar. “Omdat een tal van leerkrachten hun stem niet durven laten horen uit schrik voor represailles in opdrachtverdeling of emotionele vergelding. Onze school is al langer niet meer veilig en dit incident is voor mij de druppel. En zelfs nu er een dode is gevallen, blijven de oogkleppen op. Het feit dat de burgemeester en de directeur van ZAVO in de media melden dat er bijna geen geweld is in Zaventem/ZAVO, laat zien dat beide partijen niet weten wat er zich echt afspeelt. […] Desondanks de media, directie en andere partijen melden dat dit een geïsoleerd incident zou zijn, kan dit niet verder van onze werkelijkheid liggen.”
Verder klaagt de leerkracht ook de genomen maatregelen aan. Zowel de preventieve als repressieve maatregelen worden ruimschoots onvoldoende bevonden en bovendien zouden leerlingen aangemaand worden om bij fysiek geweld zéker niet naar de politie te stappen.
“Dit is geen reflectie op mijn job als leerkracht, wel een rode vlag die ik niet meer zomaar kan negeren” besluit de leraar. “Een rode vlag voor mijn collega’s, mezelf, gemotiveerde leerlingen, betrokken ouders en externe partners van school. De leerlingen en ouders blijven mij motiveren, maar al deze gebeurtenissen die hadden kunnen voorkomen worden maakt dat ik des te vaker mij afvraag ‘waar gaat dit allemaal naartoe?’.”