18 C
Brussel

Zaak rond politiegeweld tegen Van Grieken geseponeerd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Exact één jaar nadat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) een klacht indienden naar aanleiding van een hardhandig politieoptreden in Brussel, wordt die zaak geseponeerd. Dat meldt PAL NWS. De advocaten van Van Grieken en Samyn wenden zich nu tot de onderzoeksrechter.

Op 13 juni 2023 werd Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in het gezicht geslagen door een Brusselse agent. Van Grieken en enkele partijgenoten wilden destijds een betoging van de zorgsector in Brussel steunen, maar de Brusselse politie verhinderde hen met harde hand om deel te nemen aan de demonstratie.

Antwoord noch verontschuldigingen

Kamerlid Ellen Samyn werd tijdens het incident door een politieagent tegen de grond gewerkt en kreeg een kniestoot toen ze al op de grond lag. Samyn draagt nog steeds de fysieke gevolgen van het politieoptreden, schrijft ze in een bericht op X.

 

Na het incident dienden zowel Van Grieken als Samyn een klacht in bij het Brusselse parket tegen onbekenden, maar de zaak werd geseponeerd. “Ik kreeg geen antwoord of verontschuldiging, laat staan dat er een schuldige werd aangeduid,” vertelt Samyn aan PAL NWS. Ze kondigt aan verdere juridische stappen te ondernemen en zal haar advocaten vragen een onderzoeksrechter in te schakelen.

Vrijheid van vereniging en meningsuiting

De advocaat van Van Grieken, Piet Noë, uitte reeds zijn verbazing over het sepot van de zaak. “Het is gebruikelijk dat advocaten zich tot een onderzoeksrechter wenden nadat het parket een zaak heeft geseponeerd,” verkondigt hij aan PAL NWS. “Het gaat hier om fundamentele rechten zoals de vrijheid van vereniging en meningsuiting van leden van de wetgevende macht die slachtoffer werden van geweld. Er is bovendien een overvloed aan beeldmateriaal van de incidenten, wat het sepot extra opvallend maakt.”

Noë hekelde ook de moeizame toegang tot het dossier en de taalproblemen bij de griffie, hoewel de zaak op de Nederlandse taalrol stond. Hij verwacht dat de zaak nu in een stroomversnelling zal komen door het grote aantal beschikbare bewijsmaterialen.

BRON:PAL NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen