Volgens het Federaal Agentschap van de Schuld zal de Belgische overheid opnieuw een staatsbon lanceren met een looptijd van één jaar. Bovendien worden er ook staatsbons uitgegeven die tien jaar loopt, meldt HLN. Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) reageert kritisch.
Een staatsbon is een door de overheid uitgegeven schuldinstrument. Wanneer iemand een staatsbon aanschaft, verstrekt die persoon een lening aan de staat. In ruil hiervoor engageert de overheid zich om gedurende de overeengekomen periode rente of een coupon uit te keren aan de investeerder.
De uitgifte van de nieuwe staatsbons zal plaatsvinden op 4 maart. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven tussen vrijdag 21 februari en maandag 3 maart. De rente wordt vastgesteld op woensdag 19 februari.
De meest recente uitgifte van staatsbons vond plaats in december. Het Federaal Agentschap van de Schuld gaf beleggers toen de mogelijkheid om in te tekenen op obligaties met een looptijd van één jaar of acht jaar. In totaal werd er voor 52,8 miljoen euro ingeschreven.
“Tijdelijke oplossingen die mogelijk averechts werken”
Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) is echter weinig enthousiast over de uitgifte van nieuwe staatsbons. “Eerdere uitgiftes van de staatsbon hebben hun doel niet bereikt. De beloofde verhoging van de spaarrente bleef uit, waardoor burgers weinig voordeel haalden uit deze maatregel”, vertelt hij aan V-NIEUWS. “Sterker nog, dergelijke uitgiftes dreigen de beschikbare middelen van banken te verminderen, wat kan leiden tot duurdere leningen voor consumenten.”
“Het Vlaams Belang pleit er daarom voor om de focus te verleggen naar structurele maatregelen die de financiële positie van de kleine spaarder daadwerkelijk verbeteren”, gaat het Kamerlid verder. “In plaats daarvan kiest men nu voor tijdelijke oplossingen die mogelijk averechts werken. De nieuwe maatregel die nu op tafel ligt, de meerwaardebelasting of zogenaamde Jambontaks, zal integendeel de belastingen voor spaarders en beleggers verhogen”, aldus Vermeersch.