16.9 C
Brussel

Wokeness blijft dan toch in Brugge ondanks verzet van Vlaams Belang

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Maandagavond heeft de Brugse gemeenteraad beslist om woke activiste Dalilla Hermans toch te behouden als coördinator Brugge Culturele Hoofdstad 2030. Het Vlaams Belang had een motie neergelegd om de aanstelling van Hermans terug te draaien, dat zegt HLN. De partij was de enige die voor de eigen motie stemde, zelfs N-VA stemde tegen.

Begin deze maand was er veel ophef over de aanstelling van woke activiste Dalilla Hermans als coördinator van Brugge Culturele Hoofdstad 2030. Hermans staat vooral bekend om haar woke activisme met racistische ondertoon. In 2017 beschuldigde ze blanken aan de ‘verkeerde kant’ van de geschiedenis te staan. “In bijna elk verhaal brachten blanken dood, verderf en miserie”, klonk het toen in De Standaard.

Onder andere Bruggeling en Europarlementslid Tom Vandendriessche uitte veel kritiek op Twitter. Het Vlaams Belang lanceerde zelfs een petitie tegen de aanstelling van Hermans. “Dalilla Hermans is zonder enige twijfel een aanhanger van deze woke ideologie”, stelde Vandendriessche begin deze maand. “Dat mag ze zijn, maar dat maakt haar ongeschikt om Brugge te vertegenwoordigen en te verenigen rond een kandidatuur als Europese culturele hoofdstad.”

Motie in de Brugse gemeenteraad, Vlaams Belang als enige tegen wokeness

Gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang Stefaan Sintobin stelde zich vragen bij de aanstelling van Hermans. Zowel de figuur als de procedure tot aanstelling konden volgens hem moeilijk verdedigd worden. Daarvoor heeft Sintobin een motie ingediend tegen Hermans als trajectcoördinator van het project. Enkel Vlaams Belang stemde voor de motie, N-VA koos de kant van Hermans en aanvaardde de aanstelling “indien bleek dat de procedure correct verlopen is”.

Vandendriessche reageert scherp op Twitter. “De aanstelling van Dalilla Hermans is geen administratief proces, maar een politieke keuze”, klinkt het. “De N-VA stelt dat als er niets administratief foutief in dat proces gebeurde, dat de politieke keuze niet langer gemaakt moet worden en ze zich daarbij neerlegt. N-VA kan geen vuist maken tegen woke.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen