22.2 C
Brussel

Woke wet tegen hate speech zet Ierland op zijn kop

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nieuwe wetten om ‘hate speech’ tegen te gaan hebben in Ierland tot controverse geleid, zo meldt Euronews. De bijgewerkte wetgeving voorziet in sancties tegen haatmisdrijven, maakt het ontkennen van genocide strafbaar en breidt de bescherming uit tot genderidentiteit en handicaps.

Tegenstanders van de ‘Criminal Justice Bill’ zijn bezorgd dat de veranderingen te ver gaan en de vrijheid van meningsuiting zullen verstikken. Verdedigers zeggen echter dat de huidige Ierse wetgeving irrelevant geworden is door het internet en belangrijke leemten bevat.

Schuldig tot anders bewezen

Helen McEntee van de christendemocratische Fine Gael en minister van Justitie diende het wetsvoorstel in. Ze reageerde op beweringen dat de vrijheid van meningsuiting zou worden beperkt. “Haatzaaien en vrijheid van meningsuiting zijn twee verschillende dingen, waarbij de eerste bedoeld is om mensen de mond te snoeren en bang te maken”, stelt ze.

‘Slachtoffers’ van haatmisdrijven zijn het doelwit van vooroordelen over hun leeftijd, bekwaamheid, etniciteit, godsdienst, nationaliteit, seksuele geaardheid of geslacht. Het wordt ook veel gemakkelijker om veroordelingen voor haatmisdrijven te verkrijgen doordat aanklagers zich gewoon kunnen baseren op het gebruik van laster, gebaren of symbolen.

Het is met andere woorden de aangeklaagde die moet bewijzen dat het niet zijn bedoeling was het materiaal te gebruiken om “haat te zaaien”. Keith Woods zegt op twitter dat de “clausule zo radicaal [is] dat zelfs het trotskistische People Before Profit zich ertegen verzet als een flagrante schending van de burgerlijke vrijheden.” Ook Donald Trump Jr. sprak zich uit tegen het wetsvoorstel:

En zelfs dan nog schuldig aan ‘hate speech’

De bestaande wetten inzake ‘hate speech’ dateren van 1989. Deze wet stelt het communiceren van bedreigend, kwetsend of beledigend materiaal dat waarschijnlijk “aanzet” tot haat tegen een groep mensen strafbaar. Volgens deze wet kan iemand zich echter verdedigen tegen een aanklacht door te bewijzen dat het niet zijn bedoeling was haat te zaaien.

Hun verdediging kan gebaseerd zijn op het feit dat zij de inhoud van het materiaal niet kenden of geen reden hadden om te vermoeden dat het bedreigend, kwetsend of beledigend was. De nieuwe wet verandert dit en maakt iemand aansprakelijk voor een haatmisdrijf, zelfs als hij beweert dat het niet zijn bedoeling was.

Critici vrezen dat de wijzigingen kunnen leiden tot censuur van politiek incorrecte standpunten, zoals die over de rechten van transseksuelen. In Ierland is het dus oppassen geblazen. Op het eerste gezicht lijken wetten die beschermen tegen discriminatie een goed idee. De combinatie met ‘cancel culture’ en identiteitspolitiek, waar links maar al te graag gebruik van maakt, zorgen er echter voor dat de vrijheid van meningsuiting, het recht op afwijkende meningen en een behoorlijke rechtsgang in gevaar gebracht worden.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen