22.2 C
Brussel

Winkelkar blijft duur, groot verschil met buurlanden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een aantal grondstoffen zijn de afgelopen tijd gedaald in prijs, maar dat reflecteert zich amper in de supermarktprijzen. “De winkelkar blijft erg duur”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel in een mededeling. “Het is onaanvaardbaar dat de prijzen in de supermarkten van onze buurlanden een pak goedkoper zijn dan bij ons. Daar is geen enkele goede verklaring voor en dus verwachten we van de federale regering dat ze eindelijk maatregelen neemt.”

Prijzen van voedingsproducten scheren al geruime tijd hoge toppen en lijken nauwelijks nog te zakken. Consumentenorganisatie Testaankoop berekende dat de winkelkar in november nog steeds bijna 10 procent duurder was dan vorig jaar. Heel wat grondstoffen, zoals zuivel, granen en oliën zijn echter al goedkoper geworden op de internationale markten.

Het zou niet onlogisch zijn een parallelle daling te verwachten in de supermarktprijzen. “Helaas moeten we vaststellen dat dit niet of nauwelijks het geval is”, aldus Van Lommel. “Het voordeel komt blijkbaar niet ten goede van de consument, want de prijzen blijven hoog.” De federatie van de Belgische voedingsindustrie, Fevia, stelt dat de prijzen afhankelijk zijn van de jaarlijkse onderhandelingen tussen supermarkten en voedingsproducenten.

Winkelkar ook niet goedkoper in 2024

Van Lommel wijst eveneens de gedwongen groene transitie met de vinger en voorspelt geen dalende prijzen voor 2024. Het Vlaams Belang ijvert voor eerlijke prijzen voor de consument en kondigt aan daartoe alle pistes te zullen benutten. “We zullen de rapporten die de Mededingingsautoriteit en het Prijzenobservatorium binnenkort bekendmaken, kritisch bestuderen.”

“Het is niet aanvaardbaar dat de prijzen in de supermarkten van onze buurlanden een pak goedkoper zijn dan bij ons. Doordat het supermarkten moeilijk wordt gemaakt om te kunnen profiteren van gunstigere inkoopprijzen in het buitenland, zijn consumenten duurder uit, is het aanbod van producten beperkter en valt ook de winstmarge van winkelketens lager uit”, besluit het Kamerlid. “We eisen van de federale regering dat ze dringend maatregelen neemt om daar verandering in te brengen.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen