11.5 C
Brussel

Winkelier die zichzelf verdedigde moet week langer in cel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De winkeluitbater die afgelopen weekend werd opgepakt nadat hij een inbreker neerstak in zijn supermarkt in Houthalen-Helchteren moet een week langer in de cel blijven. De eigenaar, Hassan Y., kon vorige week de inbreker betrappen in zijn winkel. De inbreker had een schroevendraaier vast, maar kon uitgeschakeld worden door Hassan Y., die daarvoor een mes gebruikte. Het parket wil de eigenaar nu aanklagen voor doodslag, terwijl Hassan Y. zelfverdediging bepleit. Hij werd daarbij gisterenavond gesteund door de buurtbewoners en familie, die een stille wake organiseerden.

Afgelopen weekend werd een inbreker (36), met een uitgebreid strafblad, op heterdaad betrapt door superette-eigenaar Hassan Y. in Houthalen-Helchteren. Het kwam tot een handgemeen, waarna de inbreker ineenzakte en overleed aan steekwonden.

Bedreiging

Hassan Y. beweert dat de inbreker hem wou aanvallen en hij zich bedreigd voelde door de schroevendraaier – hetgeen gebruikt kan worden als steekwapen. Hassan Y. moest dan ook naar eigen zeggen een mes gebruiken om zichzelf veilig te stellen.

In België is het verdedigen van je eigendom strafbaar, en mag je enkel je eigen leven verdedigen: en dat op een ‘evenredige’, en ‘noodzakelijke’ manier, terwijl je ‘onrechtmatige en onafwendbare aanval’ afweert. Het parket meent dat hier geen sprake van is, en daarom het slachtoffer – Hassan Y. – in fout was en vervolgd moet worden.

Hassan Y. moet nu zelfs een week langer in de cel blijven, want er zouden een aantal belangrijke zaken ontbreken in het dossier. De advocaat van Hassan Y, Tom Van Overbeke, vroeg daarom een uitstel vooraleer de zaak opnieuw voorkomt. “De gegevens die ontbreken zijn dermate belangrijk voor ons, het parket en raadkamer dat we daar niet buiten kunnen”, aldus Van Overbeke aan Het Laatste Nieuws. De raadkamer heeft dit uitstel toegestaan, meldt de DPG-krant verder.

Op dinsdag 7 maart komt de zaak opnieuw voor. Tot dan blijft Hassan Y. in de gevangenis.

In de cel na inbreker te doden – zelfverdediging te strikt?

Gisterenavond kreeg hij in ieder geval steun van een honderdtal buurtbewoners en familieleden. Collega-winkelier en mede-initiatiefnemer Murat Gungor getuigde daarbij aan VRT: “Het is echt geen lachertje om zoiets mee te maken, zeker als een dief plots recht voor je staat zoals in het geval van H.” Gungor zelf moest ook al overvallen meemaken.

De zaak maakt heel wat los in Vlaanderen, met veel stemmen die opnieuw opgaan om zelfverdediging uit te breiden tot het verdedigen van bezit, zoals dat in de VSA kan. Juwelier Filip Moens uit het Gentse Oostakker, die in 2018 een inbreker doodschoot, hangt bijvoorbeeld eveneens nog een zaak boven het hoofd, ondanks dat hij in eerste aanleg werd vrijgesproken.

Oppositiepartij Vlaams Belang laat weten dat het een wetsvoorstel zal indienen met die doelstelling. “Men kan bezwaarlijk van een handelaar verwachten dat hij zijn winkel laat leegroven”, aldus indiener van het wetsvoorstel Marijke Dillen (Vlaams Belang).

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen