Afgelopen dagen werden opgevuld door berichten over de verwevenheid tussen cd&v-medewerkers, dure consultancyfirma’s en het ministerie van Welzijn. Europarlementslid en hoofd van de studiedienst Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) ziet echter een structureel probleem bij gans de Vlaamse Regering en “een kaduke outsourcing-strategie. Kijk maar eens in de jaarverslagen naar personeelsbudget en outsourcingbudget, er gaan vele miljoenen naar één firma alleen!”
Afgelopen week kwam het Welzijnsministerie van Hilde Crevits (cd&v) in moeilijk vaarwater. Crevits en haar voorganger Wouter Beke (cd&v) betaalden en betalen grof geld aan consultancyfirma ‘WhoCares’. Pikant detail: bij de WhoCares-personeelsleden is ex-minister Jo Vandeurzen en de huidige cd&v-Brussel-voorzitter.
“De Vlaamse Regering bespaart zogezegd op ambtenaren om dan veel duurdere consultants permanent in te huren”
Maar er stroomt nog veel meer naar andere private firma’s via alle andere ministeries van de Vlaamse Regering. Een kleine kliek van grote consultancyfirma’s rijven tientallen miljoenen binnen per jaar op kosten van de Vlaamse belastingbetaler. Vandendriessche ziet een negatieve evolutie. Hij noemt het verminderen van ambtenaren en hun vervanging door dure consultants een kwestie van “in- of outsourcingsbeslissingen. Wil je zelf over de kennis beschikken en er dan wel constant voor betalen, of wil je kennis ad hoc inhuren?”
“Beide pistes hebben voor- en nadelen afhankelijk van de situatie, maar we merken vandaag dat consultants bijna permanent ingehuurd worden”, gaat Vandendriessche verder. Dat bleek ook al het geval bij het Departement Welzijn. Veel van de consultants werden ingehuurd voor een gehele legislatuur, bijvoorbeeld om hervormingen te leiden. “Ze zijn ten eerste veel duurder, ten tweede brengen een liberale agenda mee en ten derde worden steeds meer ingezet.”
“Met andere woorden: men bespaart op ambtenaren om zich afhankelijk te maken van de markt en betaalt er dan veel meer voor”, legt Vandendriessche tot slot uit. “Wij willen daarom een Vlerick-school voor overheidsmedewerkers, om een keurkorps van ‘civil servants’ op te leiden. Met dat topkader kunnen we dan een sterke en performante overheid vormen, die de burger betere dienstverlening kan voorzien, zonder private spelers rijk te maken.”
Lees meer:
Consultancykosten onder Beke en Crevits (cd&v) geëxplodeerd tot elfvoud