22.2 C
Brussel

Werkloosheid in Vlaanderen met 6 procent gestegen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het aantal werklozen dat ingeschreven is bij de VDAB is in maart met 6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo schrijft Het Nieuwsblad. De voornaamste oorzaak van de stijging in werkloosheid zou de instroom van Oekraïners zijn, maar ook het aantal werklozen uit Marokko of Afghanistan is ook sterk toegenomen.

Op 31 maart 2023 waren er in totaal 193.886 werklozen ingeschreven bij de VDAB. Meer dan driekwart van hen is op dit moment in bemiddeling, terwijl 14 procent bezig is aan een opleiding of voortraject. De resterende 9 procent is niet onmiddellijk inzetbaar in de arbeidsmarkt.

Werkzoekenden komen van buiten de EU

De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de toename van het aantal werkzoekenden van buiten de Europese Unie (+49 procent). Het gaat dan voornamelijk om Oekraïners (+5.984), maar ook Marokkanen (+1.448) en Afghanen (+1.185) maken een zeer groot deel uit van de totale werkloosheid.

Daarnaast zijn het ook mensen die vroeger niet-beroepsactief waren die een bezoek brachten aan de VDAB. Het gaat dan onder meer om mensen ten laste van het OCMW of het Riziv. Echter daalde het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering wel met 6 procent.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen