14.3 C
Brussel

“We moeten Turken in Turkije houden”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze ochtend bleek dat het aantal Turkse asielaanvragen in België op een jaar tijd verdrievoudigde. Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) waarschuwt voor de groeiende problematiek van segregatie, islamisering en tribalistisch geweld. En ook voor Turkije zelf zouden er problemen gepaard gaan met een nieuwe immigratiegolf uit het Aziatische land.

Uit cijfers die De Standaard opvroeg aan de Dienst Vreemdelingen zaken bleek onder andere dat het aantal hooggeschoolden die emigreren uit Turkije naar ons land verdubbelde op een jaar tijd. “Een braindrain van Turken­ naar Europa is een slechte zaak voor Turkije en dus ook voor Europa”, aldus van Rooy aan V-NIEUWS. “Want het zal Turkije verder doen achteruitgaan en dus nog meer migratiestromen van Turkije naar Europa en naar België op gang brengen”.

Turkse conflicten worden mee geïmporteerd

De Turkse presidentsverkiezingen vinden plaats op 14 mei. Turken die in een ander land wonen, zijn nog steeds stemgerechtigd. Afgelopen weken zorgde dit voor heel wat conflicten doorheen Europa, zo ook bij ons. In Antwerpen leidde dit tot een massale vechtpartij.

Op dit moment kunnen zo’n 135.000 Turken in België, 75.000 onder hen in Vlaanderen, stemmen in de Turkse verkiezingen. Bij de laatste Turkse presidentsverkiezingen in 2018 stemde maar liefst 75% van de Turken in België op Erdogan. “In geen enkel Europees land kreeg Erdogan meer stemmen dan bij ons”, stelt van Rooy. “Erdogan is een neo-Ottomanist die Turkije islamiseert, lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting en niet-islamitische minderheden – waaronder christenen – onderdrukt.”

Tevens kwam aan het licht dat het omstreden Diyanet campagne voert voor huidig Turks president Erdogan. “Wij hebben absoluut geen nood aan nog meer islamisering en importconflicten. Met andere woorden: of Turken nu naar hier komen met goede bedoelingen en zullen integreren of niet, en of ze nu Erdogan-aanhanger zijn of niet: we moeten Turken in Turkije houden”, besluit het parlementslid.

Lees ook:

Turkse verkiezingen brengen geweld naar Antwerpen

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen