20.6 C
Brussel

Wapenstilstand in Gaza

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zaterdagavond is de wapenstilstand tussen Israël en de Islamitische Jihad-groep in Gaza officieel ingegaan. Het betreft een door Egypte bemiddeld akkoord dat een einde moet maken aan de ergste episode van het conflict sinds de tiendaagse oorlog in 2021. Dat meldt onder andere Reuters.  

De nationale veiligheidsadviseur van Israël heeft Egyptisch president Abdel Fatah al-Sisi bedankt voor zijn inspanningen, aldus een verklaring van premier Benjamin Netanyahu. “Rust zal worden beantwoord met rust en als Israël wordt aangevallen of bedreigd, zal het blijven doen wat het moet doen om zich te verdedigen,” zei Netanyahu in de verklaring. Ook de Islamitische Jihad bevestigt het akkoord. “Wij verklaren onze aanvaarding van de Egyptische aankondiging en wij zullen ons eraan houden zolang de bezetter zich eraan houdt,” zei Dawoud Shehab, een woordvoerder van de groepering.

Toch bleven beide partijen nog enkele uren vuren nadat de wapenstilstand werd afgekondigd. Er klonken luchtaanvalssirenes die tot in de buitenwijken van Tel Aviv te horen waren. Israël kondigde aan dat het Islamitische Jihad-commandanten viseerde die aanslagen in Israël hadden gepland. Als antwoord vuurde de door Iran gesteunde groep meer dan 1.000 raketten af, waardoor de Israëli’s naar hun schuilkelders moesten vluchtten. Tijdens de campagne doodde Israël zes hooggeplaatste commandanten van de Islamitische Jihad en vernietigde het een aantal militaire installaties.

Wat is de Islamitische Jihad?

Net als Hamas werd de Palestijnse Islamitische Jihad in de jaren tachtig opgericht als een radicaal-islamitische beweging om zich te verzetten tegen Israëls bezetting van Gaza. Die bezetting was het gevolg van een verdedigingsoorlog tegen de Jihad. Na de eerste Palestijnse opstand eind jaren ’80 en begin jaren ’90 begon de Palestijnse bevrijdingsorganisatie vredesbesprekingen met Israël die leidden tot de vorming van de semi-autonome Palestijnse Autoriteit in delen van de Westelijke Jordaanoever en Gaza. 

Zowel Hamas als de Islamitische Jihad verwierpen het idee van vredesbesprekingen en bleven in plaats daarvan zweren bij de vernietiging van Israël. De Islamitische Jihad, die tijdens de eerste opstand ernstig was verzwakt door het brute optreden van Israël, herrees later tijdens de tweede Palestijnse opstand. De groepering richt zich uitsluitend op de bestrijding van Israël. De Islamitische Jihad is ook aanwezig op de bezette Westelijke Jordaanoever.

BRON:Reuters
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen