21.8 C
Brussel

Wagnergroep trekt zich terug uit Rostov aan de Don

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In amper anderhalve dag tijd werd Rusland geconfronteerd met de zeer reële dreiging van een gewapende burgeroorlog, waarbij president Vladimir Poetin zwoer Wagner-strijders te straffen, tot een een plotselinge overeenkomst met Wit-Rusland de crisis bezweerde. Dat meldt CNN. 

De crisis in Rusland brak vrijdag uit toen Yevgeny Prigozjin , de leider van de Wagnergroep, het Russische leger beschuldigde van een raketaanval op een Wagner-kamp en het doden van zijn mannen. Hij leidde zijn troepen vervolgens naar Rostov aan de Don en beweerde de controle te hebben overgenomen over belangrijke militaire faciliteiten in de Voronezj regio. De Wagner-baas beweerde dat het geen staatsgreep was, maar een “mars van gerechtigheid.”

“Verraad”

Het Russische ministerie van Defensie ontkende de aanval op de troepen van Wagner en de Russische binnenlandse veiligheidsdienst opende een strafzaak tegen Prigozjin. In een toespraak die zaterdagochtend lokale tijd in heel Rusland werd uitgezonden, zwoer een zichtbaar woedende Poetin dat hij degenen die “op weg zijn naar verraad” zou straffen.

Het “verraad” van Wagner was een “steek in de rug van ons land en ons volk”, zei hij, waarbij hij de acties van de groep vergeleek met de Russische Revolutie van 1917 die tsaar Nicolaas II ten val bracht midden in de Eerste Wereldoorlog.

Ondertussen verscherpte Moskou zijn veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad en verklaarde het maandag tot een niet-werkdag. Alle tekenen wezen dus op een dreigende gewapende confrontatie in de hoofdstad. Maar bijna net zo plotseling als het begon, doofde de kortstondige muiterij uit en leek de Wit-Russische deal het vuur te doven.

Deal

Prigozjin stemde er zaterdag immers mee in om Rusland te verlaten voor buurland Wit-Rusland, in een deal die blijkbaar tot stand is gekomen door bemiddeling van de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko.

De deal houdt in dat Prigozjin zijn troepen terugtrekt uit hun mars naar de hoofdstad. Daarnaast zullen de strafrechtelijke aanklachten tegen hem worden ingetrokken. De Wagner-strijders zullen niet worden vervolgd voor hun aandeel in de opstand en zullen in plaats daarvan contracten tekenen met het Russische ministerie van Defensie.

BRON:CNN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen