16.9 C
Brussel

Wagner-commandant dreigt met verlaten van Bakhmoet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De woordenstrijd tussen Wagner-commandant Jevgeni Prigozjin en het Russische ministerie van Defensie lijkt te escaleren, zo meldt onder andere Politico. De commandant van de paramilitaire groep liet zich woedend uit over Moskou en dreigde zich terug te trekken uit de belangrijke slagveldstad Bakhmut.

In een verklaring beschuldigen Wagner-commandanten het Russische ministerie van Defensie ervan kunstmatig tekorten aan granaten voor hun huurlingen te creëren en massale slachtoffers te veroorzaken. In de verklaring van Wagner wordt het Kremlin ervan beschuldigd jaloers te zijn op de successen van zijn troepen aan het front, met name nadat eenheden van het ministerie van Defensie werden gedwongen zich terug te trekken uit Kharkiv en Kherson tijdens het Oekraïense tegenoffensief van september vorig jaar.

“Waar is onze ammunitie?”

“We zouden Bakhmut op 9 mei moeten innemen. En dat wetende, sneden militaire bureaucraten onze granaatvoorraden op 1 mei bijna volledig af,” beweerde de verklaring. De verklaring van Wagner werd bekend gemaakt enkele uren nadat Prigozjin zelf een expliciete video publiceerde.

In de video is Prigozjin te zien naast tientallen lijken van zijn eigen manschappen. Hij scheldt de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu en chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten Valery Gerasimov rechtstreeks uit.

“Dat zijn soldaten die we vandaag hebben verloren. Hun bloed is nog vers,” woedt Prigozjin. “En luister nu naar me, klootzakken. Het waren iemands zonen of vaders. Jullie, klootzakken, die ons geen munitie geven, zullen branden in de hel. We hebben een tekort aan munitie… Shoigu, Gerasimov, waar is verdomme onze munitie?”

De breuk tussen Wagner en het Kremlin

De video van Prigozjin en de verklaring van Wagner wijzen op een breuk in de betrekkingen tussen het Kremlin en zijn beroemdste paramilitaire eenheid, waarvan de troepen een sleutelrol spelen in het Russische offensief op Bakhmut, een strategische stad waar de afgelopen maanden het hardst is gevochten.

In de gepubliceerde verklaring van Wagner staat dat eenheden van het Russische ministerie van Defensie de flanken van de paramilitaire groep moesten dekken, maar daar moeite mee hebben. De commandanten voegden eraan toe dat er onvoldoende middelen zijn om Oekraïense stellingen te blijven bestormen, met als gevolg dat dagelijks tientallen huurlingen worden gedood.

Op 10 mei zullen de troepen van Wagner zich achterwaarts terugtrekken en hun frontlinieposities overdragen aan het officiële Russische leger, stelt Prigozjin. Deze datum is bewust gekozen. Op 9 mei viert Rusland immers de overwinning van de Sovjet-Unie op Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.

“Ik moet terugtrekken wat er over is van Wagner om onze wonden te likken. Want zonder voldoende wapens en munitie zijn ze gedoemd te sterven zonder doel,” zei Prigozjin. Hij voegde eraan toe dat hij had besloten de aankondiging openbaar te maken omdat het Kremlin zijn eerdere brieven en eisen had genegeerd.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen