2 C
Brussel

Waarom Moldavië geen lid mag worden van de EU

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eerder deze week publiceerde V-NIEUWS een artikel over Moldavië. De oproep om toe te treden tot de Europese Unie en met Moskou te breken wordt er steeds sterker. Ondanks hun streven zijn er echter heel wat bezwaren die de toetredingsonderhandelingen tegenhouden.

Om lid te worden, moet een kandidaat-lidstaat voldoen aan de zogenaamde criteria van Kopenhagen. Zodra het land aan de criteria voldoet, kan het EU-lidmaatschap formeel worden aangevraagd. De Europese Commissie beoordeelt dan de vorderingen van de kandidaat en doet aanbevelingen aan de Europese Raad, die uiteindelijk beslist of toetredingsonderhandelingen met het land worden geopend.

Moldavië in politieke criteria

Een kandidaat-lidstaat moet beschikken over stabiele instellingen die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden garanderen. Moldavië wordt daarentegen geconfronteerd met politieke problemen. Het land worstelt met corruptie in verschillende sectoren, waaronder de politiek, justitie, overheidsopdrachten, rechtshandhaving en het bedrijfsleven.

Een opmerkelijk geval dat veel aandacht kreeg, is het schandaal van de “diefstal van de eeuw” in 2014, waarbij ongeveer 1 miljard dollar uit het Moldavische banksysteem werd verduisterd. Dit schandaal bracht de kwetsbaarheid van de financiële sector van het land aan het licht en leidde tot bezorgdheid over corruptie en zwak bestuur.

Het slapend conflict in Transnistrië

Moldavië heeft een onopgelost territoriaal conflict met de afgescheiden regio Transnistrië. Deze situatie vormt een uitdaging voor de weg van Moldavië naar het EU-lidmaatschap, aangezien de EU er de voorkeur aan geeft dat potentiële leden hun territoriale geschillen hebben bijgelegd.

Het conflict heeft geleid tot de feitelijke afscheiding van Transnistrië van Moldavië in 1990. Het onopgeloste conflict heeft Moldavië voor politieke en economische uitdagingen gesteld. De aanwezigheid van een afgescheiden regio bemoeilijkt het bestuur, de besluitvorming en de uitvoering van hervormingen. Ook is melding gemaakt van mensenrechtenkwesties en problemen in verband met bewegingsvrijheid en toegang tot diensten. De situatie heeft verder ook geleid tot de aanwezigheid van Russische troepen en een vredesmissie in de regio.

Het armste land van Europa

Moldavië is een van de armste landen van Europa en zijn sociaal-economische ontwikkeling blijft achter bij de EU-normen. Ook vereist een toetreding tot de EU ingrijpende hervormingen om de wetgeving, de instellingen en het beleid aan te passen aan de normen en voorschriften van de EU.

Om het noodzakelijke niveau van economische convergentie met de EU te bereiken, zijn aanzienlijke investeringen, structurele hervormingen en verbeteringen in diverse sectoren, zoals onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en ondernemingsklimaat, nodig. Het ziet er dus naar uit dat Moldavië nog een lange weg te gaan heeft voor het lid mag worden van de EU.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen