21.4 C
Brussel

“Waarom een stem op het Vlaams Belang het verschil maakt”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op 9 juni trekt de kiezer naar de stembus. Als we de peilingen mogen geloven wordt het Vlaams Belang daarna de grootste partij van Vlaanderen. De vraag rijst echter of er wel gehoor gegeven zal worden aan de wil van die kiezer. Hoe de kaarten ook liggen na de verkiezingen, een stem op het Vlaams Belang is geen weggeworpen stem.

We naderen 9 juni, en de Vlaming stemt allicht en alweer overtuigd rechts. Peiling na peiling steekt het Vlaams Belang met kop en schouders boven de andere partijen uit met om en rond de 27 procent. Niet alleen vermoeilijkt dat de vorming van een coalitie zonder het Vlaams Belang, ook trekt het de andere partijen richting rechts. Vooral wat migratie, sociale en culturele kwesties betreft, schuiven cd&v, N-VA en zelfs Vooruit op naar de rechterkant. “Het is de grootste verschuiving die we in Vlaanderen zien”, zei professor Stefaan Walgrave (UAntwerpen) recent nog in De Standaard.

In de afgelopen jaren bleek het Vlaams Belang dan ook, zelfs vanuit de oppositie, door te wegen op het beleid. Wanneer het bijvoorbeeld gaat over de verstrenging van de voorwaarden om een leefloon te krijgen, over de vereiste kennis van het Nederlands om recht te hebben op een sociale woning, of over boerkini’s in openbare zwembaden, hebben zowel Vooruit, als cd&v, zich volledig geschikt naar het partijprogramma van het Vlaams Belang.

Water bij de wijn

Volgens het merendeel van de laatste peilingen kunnen de Vlaams-nationalistische partijen een zetelmeerderheid bekomen in het Vlaams Parlement en als het van 53% van de N-VA’ers afhangt, dan komt die coalitie er ook. Bovendien blijkt driekwart van de N-VA-kiezers, maar liefst 75,5 procent, principieel tegen het cordon sanitaire te zijn.

Het Vlaams Belang wil ook meeregeren en stelt zich bijgevolg constructief op. “Vroeger bestond de indruk dat het Vlaams Belang graag in de oppositie zat, maar dat klopt niet”, zei partijvoorzitter Tom Van Grieken afgelopen week nog in De Ochtend. “Wij willen iets kunnen veranderen voor de burger, en daar hebben we een duidelijk mandaat voor nodig, en liefst als grootste partij het initiatiefrecht. […] Als Vlaams Belang zijn we bereid om water bij de wijn te doen, maar hoe groter mijn kan wijn op 9 juni wordt, des te minder ik die hoef te verdunnen.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen