13.4 C
Brussel

Waalse regering en Vivaldi blokkeren betaalde Vlaamse feestdag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse regering en het Vlaams Parlement zijn al lang vragende partij voor een officiële en betaalde Vlaamse feestdag op 11 juli. “De realisatie daarvan staat ook in het federaal regeerakkoord”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een mededeling. “Nu blijkt dat het de Waalse regering is die dit dossier blokkeert, met de welwillende medewerking van de bevoegde federale minister.”

De Vivaldi-regering beloofde in het federaal regeerakkoord werk te maken van betaalde feestdagen voor de Vlaamse en Waalse deelstaten. Hoewel de bevoegde minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS), daartoe al enkele initiatieven genomen heeft, monden die maar niet uit in een concrete realisatie.

Kamerlid Barbara Pas ondervroeg minister Dermagne reeds in februari over de kwestie. Donderdag ondervroeg ze ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “Dermagne stelde een ontwerp van Koninklijk Besluit op en legde dat ter advies voor aan alle deelstaatregeringen”, zegt Pas. “De Vlaamse regering deelde al heel lang geleden haar standpunt daarover mee, maar een reactie van de Waalse regering blijft uit.”

Waals advies niet nodig voor Vlaamse feestdag

“De Waalse regering verhindert zo dat de Vlaamse werknemers op 11 juli een betaalde feestdag kunnen krijgen, en wordt daarin flink geholpen door de Vivaldi-regering” gaat Pas verder. “De federale regering heeft immers ook het asymmetrisch besturen in haar regeerakkoord opgenomen, dat wil zeggen dat ze haar beleid afstemt op de noden en wensen van de deelstaten. Vanuit dat perspectief zou minister Dermagne dit punt uit het regeerakkoord perfect al kunnen realiseren ten behoeve van de Vlaamse Gemeenschap, zonder daarvoor op een Waals advies te wachten.”

“Een regering die haar eigen regeerakkoord saboteert, het is vrij ongezien. Maar in de mislukte staat België is natuurlijk alles mogelijk”, besluit Pas. “Het is het zoveelste dossier dat aantoont dat Vlaanderen in Belgenland niets gedaan krijgt, zelfs niet zo’n onschuldig symbooldossier als de Vlaamse feestdag. Het toont ook opnieuw aan dat deze Vivaldi-regering een regering van stilstand is, en dat Vlaanderen beter het heft in eigen handen kan nemen.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen