In 2022 verdienden 8 bekende VRT-gezichten en -stemmen meer dan 300.000 euro bruto per jaar. Dat zijn er 2 meer dan in 2021 en dat te midden van enkele besparingen waar men bij VRT zeer ontevreden over is. Het gaat om dure exclusiviteitscontracten. Die info blijkt uit het jaarverslag van de VRT van 2022 en onderzoek van HLN. In totaal verdienden 19 schermgezichten en radiostemmen vorig jaar minstens 100.000 euro. Bij oppositiepartij Vlaams Belang is men niet te spreken. “Het spekken van de spaarrekeningen van bevriende BV’s is tot nader order geen kerntaak van een openbare omroep.”
Het jaarverslag van de VRT voor 2022 wordt donderdag in het Vlaams Parlement voorgesteld, maar is al gelekt. En opnieuw blijkt daaruit dat de VRT heel wat geld gooit naar dure schermgezichten. Zeker 8 personen verdienen meer dan 300.000 euro per jaar, maar hoeveel meer wordt echter niet verduidelijkt. Eerder onderzoek wees evenwel al uit dat gezichten als Tom Waes met 600.000-700.000 euro per jaar ontvangen. En ook ‘mindere goden’ kunnen een exclusiviteitscontract krijgen. Nog eens 11 mensen kregen bij VRT zo’n contract voor 100.000 tot 300.000 euro per jaar.
Enerzijds klaagt men over de besparingen en anderzijds gooit men geld door ramen en deuren
“Dit zijn buitensporige bedragen die wijzen op verregaande spilzucht met belastinggeld”, reageert Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Bovendien wijzen ze op een ongelooflijke spreidstand van het VRT-management. Enerzijds roept men moord en brand dat men zich kapot moet besparen en anderzijds gooit men het geld door ramen en deuren om bevriende BV’s te bedienen. De cijfers zijn volgens het Vlaams Belang ook een aanfluiting van de beheersovereenkomst die verregaande kostenefficiëntie beloofde.”
De weinige transparantie die de VRT biedt is niet vrijwillig, maar een gevolg van de beheersovereenkomst die de openbare omroep verplicht om transparantie te verschaffen over de jaarlijkse vergoeding van schermgezichten en radiostemmen waarmee men een exclusiviteitscontract afsluit. De VRT kon echter bedingen dat er geen transparantie moest komen over individuele contracten en het slechts indicaties moet geven rond dus bedragen onder en boven 300.000 euro.
“Dit is een regelrechte aanfluiting van de openbaarheid van bestuur”, aldus nog Slootmans. Hij vraagt om een volledige ontsluiting van deze informatie, want “qua transparantie zitten wij op het niveau van Bulgarije.”