Een nieuwe studie van de Universiteit Antwerpen, uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), bevestigt de bevindingen van het onafhankelijkheidsrapport van het Vlaams Belang. De Vlaams-nationale partij krijgt slechts 1,6 procent van de politieke spreektijd bij de VRT. “Ondanks onze electorale kracht en onze onbetwistbare koppositie in de peilingen blijven wij het lelijke eendje”, stelt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) in een mededeling. “Iedereen met een democratische reflex zou hier aanstoot aan moeten nemen.”
Open Vld blijkt, met 32,6 procent van de politieke spreektijd op de VRT, dan weer de favoriet van de VRT te zijn. Na de liberalen komt de cd&v het meeste aan bod met 26,2 procent. Daarna volgen de N-VA met 19,3 procent, Groen (7,9%) en Vooruit (7,3%). Helemaal onderaan bengelt het Vlaams Belang met 1,6 procent. De Vlaams-nationalistische partij wordt behandeld als een verwaarloosbaar kleine partij.
Het Vlaams Belang reageert ontgoocheld op de cijfers die elk jaar hetzelfde aangeven. “Dit rapport bevestigt dat het Vlaams Belang door de openbare omroep nog steeds behandeld wordt als een paria”, zegt Slootmans volgens wie de regeringslogica te veel doorweegt in de berichtgeving. “Mochten deze cijfers uit Polen of Hongarije komen dan schreeuwde men moord en brand. Maar als het over het boycotten van het Vlaams Belang gaat, gelden er andere standaarden. Dan mag alles.”
VRT werkt argwaan tegen media in de hand
De systematische ondervertegenwoordiging van het Vlaams Belang en zijn kiezers, druist bovendien in tegen de VRT-beheersovereenkomst. “Die stelt dat de VRT de hoogste standaarden hanteert op het vlak van onpartijdigheid en dat elke stem telt”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “Indien men de groeiende argwaan van de Vlaming wil counteren en zich wil ontwikkelen tot een moderne en onpartijdige openbare omroep is er nood aan een radicale ommezwaai die het gehuldigde opiniepluralisme honoreert en de zo geprezen diversiteitslogica in ál zijn facetten uitvoert.”
De partij herhaalt zijn eis om proportionaliteitsvorken te hanteren bij nieuws- en duidingsprogramma’s. “Wij vragen geen voorkeursbehandeling, maar een gelijkwaardige behandeling. De VRT wordt gefinancierd door álle Vlamingen, ook door Vlaams Belang-kiezers”, besluit Slootmans.