13.6 C
Brussel

“Vrijheid van meningsuiting? Niet in Brussel!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“In Brussel, de hoofdstad van Europa, kan vrije meningsuiting blijkbaar niet zonder slag of stoot.” Dat schrijft Tom Van Grieken in zijn nieuwste column ‘Res Publica’ in nasleep van de meermaals, maar tevergeefs verboden rechtsconservatieve bijeenkomst van ‘NatCon Brussels’.

Er is op het moment van dit schrijven al veel inkt gevloeid over de conservatieve meeting die door enkele denktanks werd georganiseerd in Brussel. Op het zogeheten ‘Natcon Brussels’ waren tal van sprekers uit rechts-conservatieve hoek te gast: van de Brexiteer Nigel Farage, over de Poolse ex-premier Mateusz Morawiecki tot de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán. Aangevuld met tal van andere academici, politici en opiniemakers zouden ze het internationale publiek dat hiervoor naar Brussel kwam afgezakt te woord staan. Maar in Brussel, de hoofdstad van Europa, kan dat blijkbaar niet zonder slag of stoot.

Brussel is immers ook de hoofdstad van de PS. Niet alleen in de regering van het gewest, maar ook in tal van gemeenten zwaaien de Franstalige socialisten de plak. Zo ook in de stad Brussel, waar de samenkomst oorspronkelijk moest plaatsvinden in de historische zaal ‘Concert Noble’. Dat was buiten de socialisten en hun stoottroepen gerekend. Al heel snel werd het bekende trucje bovengehaald.

Extreemlinkse vandalen en vechtersbazen kondigen een tegenactie aan en de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) liet aan de organisatoren weten niet voor hun veiligheid te kunnen instaan. De boodschap van de socialistische burgervader aan de organisatoren, deelnemers en zaaleigenaar is daarmee eigenlijk de volgende: “indien u deze activiteit laat doorgaan, zal ik onze linkse stoottroepen die de bezoekers van uw evenement een pak slaag willen geven en uw zaal kort en klein willen slaan, geen duimbreed in de weg leggen.”

PS beschaamt Brussel en ons land

Na een aantal omzwervingen, landde de organisatie uiteindelijk in een zaal in het Sint-Joost-ten-Node van de Turkse Emir Kir, geen PS-er meer, maar daar wel de stiel geleerd. Dus ook bij hem was er geen plaats voor vrijheid van meningsuiting. Hij ging nog een stap verder, en verbood prompt de conferentie, die intussen al van start gegaan was. De politie, die volgens de diverse burgemeesters niet kon instaan voor de veiligheid, was plots wel beschikbaar. Tot een ontruiming kwam het nipt niet, maar de politie barricadeerde de deuren wel een hele dag, zodat wie nog wou aansluiten niet meer binnen mocht. De hele heisa had echter één groot voordeel: de persaandacht was enorm, ook internationaal.

Het gevolg was dat Brussel en bij uitbreiding België voor het oog van de wereldpers met de broek op de enkels stond. Zelfs de Britse Premier Rishi Sunak reageerde en veroordeelde de gang van zaken. Pas dan schoot ook premier Alexander De Croo (Open Vld) in actie. In een tweet verdedigde hij plots de grondrechten. Rijkelijk laat, natuurlijk. De Croo kon gewoon niet anders meer omdat de internationale druk te groot werd.

De hele episode heeft ons echter één ding geleerd: wie volhardt, wint. In Brussel, maar ook in de rest van dit land, moet wie niet in de woke socialistische pas loopt, nog steeds elke dag vechten voor de vrijheid van meningsuiting.

Dat zullen ook wij blijven doen. Gisteren, vandaag en met uw steun ook na 9 juni.

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken
Tom Van Grieken (°1986, Antwerpen) is de nationale voorzitter van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen