Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) komt met een herwerkt voorstel voor een fiscale hervorming. Het is zo goed als zeker dat er geen lineaire btw-verhoging komt van 6% naar 9%, dat meldt De Tijd. De vraag is of de rest van de Vivaldi-regering nu eindelijk klaar is om een deal af te kloppen.
Nadat het conclaaf van vorige week niet veel opleverde volgde een rampzalige week voor Vivaldi. Er werd luidop de bedenking gemaakt of het niet tijd was voor premier Alexander De Croo (Open Vld) om de handdoek in de ring te gooien. Die vraag werd zeker gesteld na het ‘fysieke incident’ tussen vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) en vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) van vorige week.
De vooruitgang inzake de fiscale hervorming leed onder de rampzalige week voor Vivaldi. De relaties tussen de socialisten en liberalen bereikten een nieuw dieptepunt. Ook de Waalse liberalen met MR-vicepremier David Clarinval gingen in het offensief. Voor hen was een verdere onderhandeling over de fiscale hervorming onbespreekbaar als de regeringspartners negatief bleven over het lot van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Het vertrouwen tussen de coalitiepartners was zoek.
Vlaamse en Waalse socialisten blok aan het been
Eind april beschuldigde fractievoorzitter van Vooruit Melissa Depraetere de MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ervan een blok aan het been te zijn als het aankomt op hervormen. Toch valt eerder te besluiten dat het de Vlaamse en Waalse socialisten zelf zijn die lastig doen.
Voor links was het voorstel van een lineaire btw-verhoging van 6% naar 9% geen optie. Het verdwijnen van de btw-verhoging zorgt er wel voor dat er een gat gecreëerd wordt van 1,2 miljard euro. De PS is dus verplicht om een toegeving te doen. De liberalen denken daarvoor aan een hervorming in de arbeidsmarkt. Zo stelt Open Vld een veralgemening van de flexi-jobs in alle sectoren voor. Voorlopig vindt de PS dat maar niets. Als dat zo blijft dan zal er opnieuw moeten gekeken worden naar een alternatief om nieuwe inkomsten te vergaren of de grootte van de hervorming te beperken.
Wouter Vermeersch kritisch over de fiscale hervorming
Kamerlid voor het Vlaams Belang Wouter Vermeersch vindt het een goeie zaak dat de btw-verhoging er niet komt, dat liet hij weten aan de V-NIEUWS redactie. “De winkelkar is afgelopen maanden al flink duurder geworden en daar zou de regering nog een schepje bovenop willen doen.” Hij voorspelt dat als de winkelkar nog duurder zou worden, Vlamingen sneller de grens zullen oversteken voor hun basisaankopen.
Voor gepensioneerden zou het nog moeilijker worden om rond te komen met een duurdere winkelkar. “Gepensioneerden hebben natuurlijk niets aan een verlaging van de lasten op arbeid, en na de voorgestelde fiscale hervorming zullen zij alleen nog achterblijven met een duurdere winkelkar”, besluit Vermeersch.