8.6 C
Brussel

Vooruit schept op met politieke spelletjes over Nationale Bank

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na weken juridische onzekerheid is Pierre Wunsch herbenoemd als gouverneur van de Nationale Bank. Dat meldt De Tijd. Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere schept op over de politieke spelletjes die haar partij speelde rond de belangrijke functie. “Wat een koehandel”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Is dat iets om trots over te zijn?”

Op 1 januari begon de Nationale Bank het nieuwe jaar zonder een benoemde gouverneur, na weken juridische onzekerheid. De Regentenraad moest via een noodingreep Pierre Wunsch aanstellen als waarnemend gouverneur, in afwachting van een politiek akkoord. Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) blokkeerde namelijk het belangrijke dossier om politieke toegevingen uit de brand te slepen.

Nu bereikten de liberalen en socialisten een akkoord. Vooruit kreeg een toegeving rond ereloonsupplementen en “daarna mochten de liberalen hun postjes verdelen”, schept Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere op via sociale media. Al snel volgde heel wat kritiek. Ook Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) reageerde op Depraetere: “Wat een koehandel… Is dat iets om trots over te zijn?”

Koehandel blokkeert niet enkel Nationale Bank

Ondertussen blijven nog heel wat andere belangrijke functies geblokkeerd door politieke spelletjes. Bij de federale overheidsdienst (FOD) Financiën, FOD Justitie en Kanselarij, het antidreigingsorgaan OCAD en de Staatsveiligheid staan er al enige tijd vacante topmandaten op de politieke agenda.

Hierdoor loopt ons land, als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, aanzienlijke reputatieschade op. De Vivaldi-regering slaagt er niet in om het eigen land te besturen. Dat is weinig hoopgevend voor Europese partners.

Lees ook:

Geklungel rond Nationale Bank duwt instelling op juridisch drijfzand

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen