13.4 C
Brussel

De Pauw (Child Focus) veroordeelt communicatie Vooruit rond #MeToo-beschuldigingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op sociale media komt heel wat kritiek op de communicatie van Vooruit omtrent het vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van voorzitter Conner Rousseau. Heidi De Pauw, voorzitter van Child Focus, hekelt onder meer de houding van Vooruit omtrent de kwestie. De partij pretendeerde in het verleden begrip en aandacht te willen besteden aan de slachtoffers van zedenfeiten, maar lijkt anders te communiceren rond de de berichtgeving over de eigen voorzitter, vindt De Pauw. 

Het Antwerps parket ontving deze week een nieuwe klacht over seksueel grensoverschrijdend gedrag vanwege Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Ditmaal zou het om een 24-jarig slachtoffer gaan. Het is intussen de derde zaak tegen Rousseau, hoewel de eerste klacht al werd geseponeerd. Volgens de advocaat van de melder gaat het om “ernstige zedenfeiten”.

De strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag is een thema waar de partij van Rousseau zich altijd sterk op heeft geprofileerd. In 2021 lanceerden de socialisten zelfs een zes-puntenplan om seksueel grensoverschrijdend gedrag en gendergerelateerd geweld aan te pakken. 

Oorverdovend stil

Nu blijkt dat er meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn tegen de eigen voorzitter, blijft het echter stil bij Vooruit rond aandacht voor vermeelde slachtoffers, zo vindt De Pauw.

De uitgebreide media-aandacht voor de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag is volgens Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) immers plots “beangstigend”. Immers: “iedereen kan een klacht indienen tegen gelijk wie.” 

Vlaams Parlementslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) doet er zelfs nog een schepje bovenop. “Als de media vanaf nu elke melding zonder enige bewijsgrond brengen als een vastgesteld feit dan is het hek van de dam”,  klonk het op Twitter. “Dit voelt elke dag meer en meer aan als een heksenjacht met maar één doel: de reputatie van Conner en bij gevolg ook onze partij beschadigen.”

Populariteit voorzitter

Vooruit wil niet dat de media berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en kondigde zelfs aan juridische stappen te overwegen tegen journalisten die over de kwestie schrijven. De populariteit van de voorzitter blijkt voor de socialisten belangrijker dan aandacht voor de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zo vindt dus Heidi De Pauw.

“De reactie van Vooruit is in deze dan ook onaanvaardbaar en ontmoedigt slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag (in het algemeen) om erover te praten, laat staan klacht in te dienen”, zo schrijft de Child Focus-bestuursvoorzitter. “Dit komt niemand ten goede en al zeker de vele stilzwijgende slachtoffers niet.”

De communicatie van Vooruit lijkt echter vooral gefocust op het uit de wind te zetten van Rousseau. Die strategie hoeft overigens niet te verbazen. Verschillende politicologen waarschuwden immers al voor de toekomst van Vooruit indien voorzitter Rousseau zou wegvallen.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen