8.3 C
Brussel

Voor het eerst ‘busverbod’ opgelegd na agressie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voor het eerst in Vlaanderen heeft iemand een busverbod gekregen. Dat schrijft De Standaard. De 19-jarige man uit Kortrijk maakte deel uit van een groep ‘jongeren’ die herhaaldelijk agressief waren tegenover chauffeurs van De Lijn.

In Kortrijk heeft voor het eerst iemand een ’tijdelijk plaatsverbod’ op bussen van De Lijn ontvangen, een maatregel die zeer vergelijkbaar is met een stadionverbod. De 19-jarige mag van burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) twee maanden lang een specifiek traject niet meer nemen. Indien hij dat toch doet staat hem een GAS-boete te wachten.

De maatregel kwam er als gevolg op maandenlange en herhaaldelijke agressie tegenover bestuurders. “Het ging verder dan pestgedrag”, zegt Vanden­berghe in een interview met De Standaard. “Een zonnebril werd afgeslagen, de planning werd door het raam gegooid, er vielen zelfs klappen. Sommige chauffeurs durfden niet meer te werken.”

Agressie door ‘jongeren’

De man in kwestie maakt deel uit van een groepje ‘jongeren’ dat op de lijn tussen zijn school en het station overlast veroorzaakte. Veiligheidspersoneel kon het probleem niet verhelpen. Wanneer ze de controleurs zagen, hield het groepje zich gewoonweg gedeisd. Na de uitspraak van het busverbod in februari werden ook de school en de ouders van de jongen ingelicht en betrokken bij een begeleidingstraject.

De Lijn steunt het initiatief van de stad, al hoeft niet elke burgemeester meteen busverboden uit te vaardigen voor hen. “Maar we vragen wel hun steun in de strijd tegen agressie”, klinkt het aan De Standaard. “Er is sinds de pandemie 20 procent meer agressie tegenover buschauffeurs.”

Bij dit soort agressie, rellen en overlast zijn bepaalde dadersprofielen in de grotere oververtegenwoordigd. Veelal gaat het om allochtone jongemannen.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen