13.2 C
Brussel

Von der Leyen trekt streep door verregaande Natuurherstelwet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een brief aan de 27 EU-lidstaten lijkt Ursula Von Der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, terug te komen op de harde Natuurherstelwet, zo meldt onder andere HLN. Dat de Commissie in het midden van het wetgevingsproces terugkrabbelt, is een zeer uitzonderlijk gegeven. Niet iedereen in de Commissie is het er dan ook mee eens en er zouden allerlei achterkamerspelletjes aan de gang zijn om de regelgeving alsnog door te duwen.

In de brief wordt de verplichting om de verslechtering van natuurgebieden tegen te gaan omgevormd tot een inspanningsverbintenis. Boeren zouden normaal gezien 10% van hun landbouwgrond vrij moeten houden voor ‘high diversity landscape features’, aldus de brief, maar ook dit wordt nu niet meer als een verplichting gezien.

Groeiend verzet tegen de natuurherstelwet

In Vlaanderen groeide het verzet tegen de volgens tegenstanders waanzinnige Natuurherstelwet. De wet vormt immers een bedreiging voor de Vlaamse landbouwsector. Maar liefst 172.000 hectare landbouwgrond kan verloren gaan. ID, de Europese fractie waartoe het Vlaams Belang behoort, verzette zich tegen het wetsvoorstel.

Zo kwam er ook verzet van de cd&v. Volgens Tom Vandendriessche, Europees parlementslid voor het Vlaams Belang, kwam hun verzet echter te laat en toont het ook de wispelturigheid van de cd&v aan: “alle partijen behalve het Vlaams Belang hebben al voor het wetsvoorstel gestemd,” stelt Vandendriessche. Blijkbaar zijn er echter voldoende contrastemmen naar boven komen drijven, om de regelgeving alsnog tegen te houden.

Groen wil wel nog de wetgeving doorzetten.

Chantage en bedreigingen

Volgens een woordvoerder van het Europees Parlement, heeft EU-commissaris Frans Timmermans tijdens een niet-openbare vergadering verklaard dat hij geen wetsvoorstellen die voordelig zijn voor boeren meer zal indienen, tenzij Europarlementariërs instemmen met de Natuurherstelwet.

De woordvoerder karakteriseert dit als een vorm van chantage. Er zijn verder nog berichten dat de Europese Commissie instructies heeft verspreid met als doel de parlementsleden te beïnvloeden of om te kopen.

BRON:hln
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen