5.5 C
Brussel

Von der Leyen sms’te miljarden naar Pfizer, zonder transparantie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sms’te tijdens de coronacrisis een deal bij elkaar met vaccinproducent Pfizer. Over dat akkoord – goed voor zo’n 20 miljard euro Europees belastinggeld – is er nog steeds geen volledige openheid. “Wat heeft ze te verbergen?”, vraagt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) zich af. 

Zonder inspraak van de lidstaten sloot EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een akkoord met farmareus Pfizer, ter waarde van zo’n 20 miljard euro. Sterker nog, ze deed dat zonder bijstand van het vaste onderhandelingsteam over vaccins en sms’te op eigen houtje een deal ineen met Pfizer-CEO Albert Bourla.

“Een zeer ongebruikelijke gang van zaken waarover Von der Leyen tot op heden weigerde helderheid te verschaffen”, stelt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “De kern van Europese cohesie is samenwerking tussen de lidstaten, per definitie met inspraak. Ze is hier gewoon te werk gegaan als dictator.”

“Wat heeft Von der Leyen te verbergen?”

Na klachten startte het Europees Openbaar Ministerie een onderzoek naar mogelijk wanbeheer bij het sluiten van de Pfizer-contracten. “Is er hier sprake van corruptie?”, vraagt Vandendriessche. De inhoud van de deal blijft Von der Leyen alleszins achtervolgen: de Commissie beloofde toekomstige afnames van vaccins. Die bleken later niet nodig te zijn.

“Minstens vier miljard euro aan vaccins is in de vuilbak gegooid”, benadrukt Vandendriessche. Een pijnlijke gang van zaken voor Commissievoorzitter Von der Leyen, die zichzelf hoopt op te volgen na de komende verkiezingen.

Terwijl het Vlaams Belang al langer aandringt op transparantie over deze miljardendeals voor vaccins, stemmen de Vivaldi-partijen steevast tegen in het Europees Parlement. “Blijkbaar is het voor alle andere partijen normaal dat miljarden worden verspild, en bewijsmateriaal wordt achtergehouden. Zij faciliteren zelfs deze doofpotoperatie”, besluit Vandendriessche.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen