Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) wil graag dat het Vlaams Parlement wordt toegevoegd aan de Vlaamse Canon. Dat heeft hij gezegd in een interview met V-NIEUWS. “We staan hier nu in het Vlaams Parlement, maar daar wordt in de Canon niets over gezegd.” Brusselmans vindt de culturele ontvoogdingsstrijd – waarvan het Vlaams Parlement een directe uitloper is – te belangrijk om te negeren.
Brusselmans vindt de Vlaamse Canon niet geslaagd in zijn opzet. “Dit is een leuk historisch document, en het is interessant en boeiend, maar het is geen identiteitsversterkend document”, zo zei Brusselmans eerder vandaag. Maar “men had ons dat wel op voorhand beloofd. [Minister-president] Jan Jambon (N-VA) had dat geschreven in zijn beleidsnota. Dat is niet wat vandaag op tafel ligt.”
Lintbebouwing en Arabische kaarten
In de Canon staan wel allerlei andere zaken vermeld zoals lintbebouwing, Arabisch-middeleeuwse wereldkaarten en multiculturalisme, maar dat lijkt Brusselmans dus irrelevant voor een identiteitsversterkende canon. Brusselmans deed woensdag voor de camera van V-NIEUWS een suggestie over wat er dan wél zou in moeten.
“Vele zaken, denk ik, vooral die te maken hebben met die Vlaamse cultuur en identiteit”, zei Brusselmans. “Een mooi voorbeeld: we staan hier in het Vlaams Parlement, maar daar wordt in die Canon niets over gezegd. Nochtans is die culturele ontvoogdingsstrijd iets typisch Vlaams en iets dat ons allemaal verbindt ook.”
Het Vlaams Parlement werd in 1971 opgericht als de Nederlandse Cultuurraad. De bevoegdheden toen waren vooral gerelateerd aan taal en cultuur. Pas vanaf 1996 zou het huidige Vlaamse Parlement ook die naam dragen, met alle daarbij horende bevoegdheden.
Lees ook: