22.2 C
Brussel

Voedselprijzen blijven stijgen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Hoewel de inflatie afgelopen maand gedaald is, blijven de voedselprijzen stijgen. Het Vlaams Belang roept in een mededeling op de koopkracht met een gerichte aanpak en een efficiënt beleid te beschermen.

In juni daalde de inflatie naar 4,15 procent. In mei was dat nog 5,20 procent. Dat inflatiecijfer geeft weer hoe sterk prijzen gestegen zijn tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inflatie van juni 2023 vergelijkt dus de prijzen met die van juni 2022, de inflatie van mei 2023 met die van mei 2022 enzoverder. “Aangezien de inflatie in juni 2022 een stuk hoger lag dan die in mei 2022 geeft het gedaalde inflatiecijfer van afgelopen maand enigszins een vertekend beeld”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang).

Stijgende voedingsprijzen

Ook bij de inflatie van voedingsproducten is er spraken van een vertekend beeld. In juni bedroeg dat cijfer 14,43 procent, tegenover 15,51 procent in mei. Die daling is vooral toe te schrijven aan het feit dat we nu vergelijken met het veel duurdere juni 2022 in plaats van met het goedkopere mei 2022.

“Dat merken we aan onze winkelkar”, vervolgt Van Lommel. “Voedingsprijzen, die nog steeds de motor van de inflatie uitmaken, zijn het afgelopen jaar sterk gestegen.” Melk, kaas en eieren zijn gemiddeld 20,4 procent duurder dan een jaar geleden. Ook groenten en fruit zijn een pak duurder.

Dalende energieprijzen

De daling van de energieprijzen is de voornaamste oorzaak voor de terugval van de algemene inflatie in de afgelopen maanden. “Dat is ook niet verwonderlijk nu het zomer is en we minder energie verbruiken. Hoewel de energieprijzen op de internationale markten sterk zijn gedaald, valt het nog af te wachten wat het najaar zal brengen”, aldus Van Lommel.

“Het ideale inflatiecijfer van 2 procent is in elke geval nog niet in zicht. Een cijfer waarbij alles maar een klein beetje duurder wordt, net genoeg om ons ertoe aan te zetten onze aankopen niet uit te stellen, zodat de economie rustig blijft draaien.”

Gerichte en efficiënte aanpak

Het Vlaams Belang wil zich daarom blijven inzetten voor een gerichte aanpak met efficiëntere oplossingen. “De koopkracht van de gezinnen moet vooral worden ondersteund door onder meer een verlaging van de personenbelasting, een verhoging van de pensioenen, en het tegengaan van de roekeloze groene klimaat- en energiepolitiek”, besluit Van Lommel.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen