13.2 C
Brussel

Vlamingen kopen in buitenland door te hoge prijzen hier

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Alles wordt steeds duurder. Dat geldt ook voor onze buurlanden. Maar er is toch een duidelijk verschil tussen België en andere Europese staten. Zo is België een van de duurste EU-landen op vlak van supermarktprijzen, blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws.

4 op de 10 Belgen doen boodschappen in het buitenland volgens nieuwe studies. Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK die HLN publiceerde dinsdag, blijkt dat onze bedrijven door grensaankopen in de afgelopen vijf jaar zo’n 369 miljoen euro omzet zijn kwijtgespeeld. Dat is bijna 75 miljoen euro aan misgelopen inkomsten per jaar.

Onze landgenoten gaan voornamelijk winkelen in het buitenland om te besparen op drank. Maar ook andere levensmiddelen zijn er goedkoper. Een Magnum-ijsje kost bijvoorbeeld maar 6 euro in Duitsland. Bij ons is dat 8,5 euro. Een bus Axe bodyspray kost in Frankrijk dan weer 2,79 euro – bij ons 4,19 euro.

België belastingland

Dit Belgisch fenomeen heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste oorzaak is de overvloed aan taksen, accijnzen, heffingen, btw… België is een bovendien een complex land op vlak van wetgevingen en regeltjes waaraan bedrijven moeten voldoen, wat resulteert in grotere prijzen. Eind vorig jaar bleek de Belgische inflatie ook al het hoogst als het gaat over voeding: maar liefst 14,5%, ver boven de algemene inflatie.

Het Vlaams Belang haalde toen de steile voedingsprijzen nog aan om de loonsindexering te verdedigen. “Het gaat om een basisbehoefte, iedereen heeft voedsel nodig”, aldus Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) in een toenmalige persmededeling. “Hoe meer van je budget naar voeding gaat, hoe minder er overschiet voor andere zaken. […] De automatische loonindexering helpt om de koopkracht te beschermen.” Tegelijk pleit de partij voor lagere taksen om zo de inflatie te dempen.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen