21.4 C
Brussel

Vlaming wil einde aan migratiecrisis en échte democratie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na ‘De Stemming’ distilleert De Standaard algemene lessen die politici dienen te trekken uit de bevragingen aan de burgers. Democratie en migratie blijken hete hangijzers te zijn. De Vlaming voelt zich niet vertegenwoordigd, en wacht op een regeringsdeelname van het Vlaams Belang. 

Gisteren bleek reeds dat het grootste aandeel van de Vlamingen die bezorgd zijn om koopkracht naar het Vlaams Belang kijkt voor een oplossing.

Migratie is de tweede koptrekker, naast economie, wanneer het op de belangrijkste politieke vraagstukken voor de Vlaming aankomt. Dat ons land een migratiecrisis meemaakt, is al lang geen nieuws meer. Als antwoord op de opvangcrisis krijgt de burger te horen dat er “te weinig opvangplaatsen” zijn, in plaats van te veel immigranten. De grenzen blijven wagenwijd open, tegen de zin van de Vlaming.

De kiezer verwacht dat de politiek grip krijgt op de crisis, want momenteel is alle controle verloren. Wat opvalt is dat enkele de kiezers van Groen het thema niet echt belangrijk vinden. Bij Vlamingen die kiezen voor het Vlaams Belang of de N-VA plaatst respectievelijk 45 procent en 34 procent van de kiezers migratie zo hoog op de prioriteitenlijst. De kiezer ziet voornamelijk in het Vlaams Belang een antwoord op de aanhoudende migratiegolven.

De kiezer eist democratie

Uit het onderzoek bleek dat de grootste groep Vlamingen ontevreden is over de Belgische democratie. 43% sabelt het bestuur neer als ondemocratisch. Amper 26% is uitgesproken tevreden. De rest – 31% – houdt het in het midden.

De bevolking vindt bijgevolg dat ‘de meeste politici of partijen falen om de voorkeuren van mensen zoals ik ook daadwerkelijk om te zetten in beleid’. Het hakt er duidelijk in dat de grootste Vlaamse partij momenteel geweerd wordt uit de coalities. De regeringen die gevormd worden met kleine partijen hakkelen verder, en doortastende beslissingen omtrent de hete hangijzers blijven uit.

Het geloof in de democratie is nog niet verdwenen, integendeel: de Vlaming hecht veel belang aan leven in een democratie. Enkel vindt dus een minderheid dat dit in België het geval is. Bij de bevolking leeft een diep ongenoegen over de manier waarop politici luisteren, handelen en besluiten nemen.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen