22.2 C
Brussel

“Vlaanderen vrij: start van een momentum”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In zijn maandelijkse column ‘Vrij Europa’ blikt fractieleider in het Europees Parlement Gerolf Annemans (Vlaams Belang) terug op een geslaagd communautair congres en het momentum dat de Vlaams-nationalistische partij richting 2024 creëert. 

Mijn vorige column eindigde met een oproep om naar het Vlaams Belang communautair congres in Lier te komen, waar de partij haar analyse en voorstellen over de Vlaamse onafhankelijkheid ging bekend maken. Wat een succes kende ons congres! Niet alleen omwille van de begeesterende toespraken van voorzitter Tom Van Grieken, Senator Bob De Brabandere en congresvoorzitters Klaas Slootmans (Vlaams Parlementslid) en Barbara Pas (fractieleider Kamer), maar zeker ook nadien door de weerklank die het kreeg in de media.

‘Vlaanderen Vrij’ is het sluitstuk van verschillende maanden studiewerk en boeiende discussies in de partij dat uiteindelijk resulteerde in een congrestekst waarmee we aantonen dat de Belgische staat geen optie meer is waarin Vlaanderen zich kan ontplooien én waar we vooruitkijken naar de toekomst, naar het project van de Vlaamse staatsvorming zelf. Want vooral de financiële situatie van alle Franstalige instellingen (de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest, Het Brussels Gewest) en eigenlijk ook de federale regering, die stuk voor stuk de facto failliet zijn, noopt tot actie. Internationaal groeit het besef dat België onmogelijk is geworden. Er ontstaat dus een momentum dat Vlaanderen moet gebruiken om zich te bevrijden.

Verbaasd dat ze verbaasd zijn 

De media-aandacht n.a.v. de “Doe ze luisteren”-wandeltocht en meeting én de voorstelling van de immigratiebarometer na de beschamende Europese top inzake immigratie en asiel was amper gaan liggen of ons communautair congres kreeg zowel in de sociale media als in de reguliere (regime)pers ook heel wat weerklank. Ik was verbaasd dat de media, politiek én wetenschap zich nog over onze communautaire plannen verbaasde.

In ‘De Morgen’ vond politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) het straf dat we ons plan voor de Vlaamse onafhankelijkheid niet in de kleine lettertjes laten staan. ‘Het Laatste Nieuws’ liet professor Internationaal Recht Jan Wouters (KU Leuven) een analyse maken over de “6 stappen waarmee het Vlaams Belang Vlaanderen wil onafhankelijk maken” en zelfs de Franstalige krant ‘La Libre Belgique’ kon deze keer niet om ons congres heen en ging opnieuw te rade bij Bart Maddens om onze onafhankelijkheidsidee onder de loep te nemen. Ten slotte besteedden ook de VRT (De Afspraak én Het Journaal) én VTM terecht ruim aandacht aan onze onafhankelijkheidsgedachte. 

Vasthouden aan onze wortels 

‘Ze’ hadden niet moeten verbaasd zijn, ‘ze’ hadden moeten weten dat wij het zijn die ons aan onze wortels vasthouden, die de bron blijven opzoeken waar de partij uit is voortgekomen, wij die de ambitie hebben om het gebroken vertrouwen, de mislukte momentums en het verbrijzelde draagvlak opnieuw op te pakken en te herstellen.

Daarom ben ik zo fier en trots dat onze partij aan het begin van wat ongetwijfeld een van de zwaarste en ook meest historische campagnes uit haar geschiedenis gaat worden – de verkiezingen van 2024 -, met het onafhankelijkheidscongres in Lier is begonnen bij het begin. En nu kunnen de komende congressen die in 2023 nog worden georganiseerd mooi kaderen binnen deze onafhankelijkheidsidee.

‘Vlaanderen Eerst’ en op weg naar het Momentum in 2024!

Gerolf Annemans
Gerolf Annemans
Gerolf Annemans (1958°, Antwerpen) is de fractieleider van het Vlaams Belang in het Europees Parlement. Hij studeerde rechten aan de UAntwerpen en is auteur van meerdere boeken, waaronder 'Momentum' en 'De Ontvoering van Europa'.

Gerelateerd

Meest gelezen