19 C
Brussel

Vlaanderen subsidieland: 18 miljard euro… per jaar

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse subsidies zijn nog veel groter dan de Vlaamse overheid eerder had gecommuniceerd. Dat blijkt na de publicatie van de lang beloofde subsidiedatabank. Het gaat om maar liefst 17,8 miljard euro. In een Humo-reportage genaamd ‘Vlaanderen Subsidieland’ uit 2021 ging het nog over 13,3 miljard euro. Een beduidend verschil dus.

Eindelijk is er een Vlaamse subsidiedatabank. De Vlaamse Regering had dit al een poos beloofd en ook daarvoor was het een wederkerende eis die steevast werd uitgesteld. En het blijkt om nog meer geld te gaan dan aanvankelijk gedacht. Een bizar gegeven, dat zo’n groot bedrag jarenlang slecht en vaag ingeschat kon worden. De subsidies zijn immers goed voor nagenoeg een derde van de Vlaamse begroting.

Maar liefst 29.000 organisaties krijgen centen van Vadertje Vlaamse Staat. Het gaat om Studio 100, Arcelor Mittal tot de regionale luchthavens, maar ook om onderwijsinfrastructuur en de gekende cultuurorganisatie en multiculturele clubjes – een uitgavepost die oppositiepartij Vlaams Belang al meermaals hekelde. Ook opmerkelijk: er gaan gigantische bedragen naar de lokale overheden. Stad Antwerpen krijgt zo een klein miljard. Stad Gent een klein half miljard.

‘Oeps’: Subsidies 4 miljard meer dan eerder ‘gedacht’

In ieder geval zijn de subsidies fors meer dan wat in 2021 werd gecommuniceerd: bijna 18 miljard in plaats van 13,3 miljard. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) verklaart deze discrepantie door het toenmalig bedrag ‘een ruwe schatting’ te noemen. Nu zou dit grondiger moeten gebeurd zijn. Nog opvallend, Diependaele zegt er meteen bij: “Het is niet de bedoeling met de duim omhoog of omlaag te beslissen wie nog subsidies krijgt”.

En dat is duidelijk niet de mening van een aantal andere actoren. Econoom Ivan Van de Cloot tweette: “Het bedrag aan subsidies blijkt hoger uit te vallen dan vorige ramingen”, aldus de hoofdeconoom van Itinera. “[…] Organisaties die uit de lucht komen vallen dat ze precies meer uitgeven dan ze ‘dachten’, komen gemiddeld genomen snel in de problemen. […] Data zijn er nu, nu de kerntaken identificeren.”

Vlaams Parlementslid en VBJ-voorzitter Filip Brusselmans formuleert het nog forser: “We hebben nu een duidelijk subsidieregister, tijd om de rode pen boven te halen. Jan Jambon, waar wachten we nog op?”

BRON:De Tijd
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen