22.2 C
Brussel

Vlaanderen op recordkoers: zes faillissementen per dag in bouwsector

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Er gingen in Vlaanderen nog nooit zoveel bouwfirma’s failliet als in de eerste vijf maanden van dit jaar. Elke dag vragen zes bouwbedrijven het faillissement aan, zo meldt HLN. 

Verschillende ondernemingsrechtbanken hebben tussen januari en mei 906 faillissementen uitgesproken in de bouwsector. Het betreft een toename van 4,5 procent tegenover het vorige record in die periode. In 2013 waren er in de eerste vijf maanden 867 faillisementen, zo meldde statisitiekbureau Statbel. De cijfers betekenen dat er elke dag 6 bouwbedrijven failliet gaan. 

De hoge cijfers zijn echter deels te wijten aan het gegeven dat iedereen aannemer kan worden. Vroeger was een attest van beroepsbekwaamheid vereist, maar die verplichting werd enkele jaren geleden afgeschaft. 

Recordkoers

In totaal werden er van januari tot en met mei in België alleen al 4.225 faillissementen uitgesproken. Vlaanderen zit wat dat betreft op een recordkoers. “Na vijf maanden is het aantal faillissementen in het Vlaams gewest (2.502) 3 procent hoger ten opzichte van het vorige recordaantal voor dezelfde periode in 2013 (2.430)”, aldus Statbel. Daarnaast vallen er ook klappen in de sector ‘vervoer en opslag.’ Daar is sprake van 275 faillisementen, 6,6 procent meer dan in de eerste vijf maanden van 2022.

Het Vlaams Belang is vragende partij om de ondernemers in het land extra te ondersteunen. De partij vindt dat de lasten te hoog zijn en wil deze verlagen. Daarnaast vloeit er jaarlijks ongeveer 13 miljard van Vlaanderen naar Wallonië. Volgens het Vlaams Belang kan dat geld beter worden besteed om onze ondernemers te helpen.

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen