10.4 C
Brussel

Vlaanderen betaalt veel meer flitsboetes dan Wallonië

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In 2022 waren er in België 6.158.323 bestuurders die geflitst werden omdat ze te snel reden, dat meldt De Tijd. Dagelijks komt dat neer op bijna 17.000 boetes. Snelheidsovertredingen vormen ongeveer 80% van alle verkeersinbreuken. Wat nog meer opvalt, is het grote verschil tussen de landsdelen. In Vlaanderen ligt het aantal flitsboetes bijna drie keer hoger dan in Wallonië.

4,4 miljoen snelheidsovertredingen werden in Vlaanderen vastgesteld. Dat is meer dan 70% van het totaal. Wallonië telt minder dan een derde van Vlaanderen met 1,4 miljoen flitsboetes. Het Brussel Gewest telt dan weer 400.000 flitsboetes. Het grote verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is voor de oppositie een belangrijke reden tot  kritiek.

Zo viseerden Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) en haar collega’s bij N-VA al meermaals deze zoveelste communautaire scheeftrekking.

Als maar meer trajectcontroles en dus meer flitsboetes

Begin deze maand besliste Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om nieuwe trajectcontroles te installeren op twintig locaties in Vlaanderen. Dat doet ze omdat 1 op de 3 ongevallen een dodelijke afloop kent waar overdreven snelheid een belangrijke factor is.

Volgens de Waalse minister voor verkeersveiligheid Valérie de Bue (MR) zou Wallonië wel inzetten op een drastische verhoging van extra flitscamera’s en trajectcontroles. Voorlopig valt daar in de cijfers weinig van te merken.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen