“Nooit eerder waren zoveel Belgen aan het werk”, stelde federaal minister van economie Pierre-Yves Dermagne (PS) zondag op Twitter. Hij verkondigde dat de Belgische werkgelegenheidsgraad in het vierde kwartaal van 2022 gestegen was tot 72,3%. Volgens hem zitten we daarom op schema om tegen 2030 de doelstelling van 80% tewerkstelling te behalen. Dat valt evenwel te betwijfelen, gezien de tewerkstelling in Wallonië en Brussel zakte, en alle groei zich dus in Vlaanderen concentreerde. Ook is het nog maar de vraag in hoeverre dit een resultaat is van het beleid, dan wel van algemene economische omstandigheden, een kritiek die ook Kamerlid Hans Verreyt (Vlaams Belang) verwoordde.
En wat minister Dermagne er niet bij vertelde, is dat de Vlaamse werkgelegenheidsgraad gestegen is van 76,8% naar 77,2%, waarbij het bij mannen zelfs 80,5% bedraagt. Dit terwijl het cijfer in Brussel daalt, van 65,8% naar 65,1%. Ook in Wallonië daalde de werkgelegenheidsgraad. In het derde kwartaal van 2022 stond de teller op 65,9%, tijdens het vierde kwartaal is deze gezakt naar 65,8%.
De uitspraak van de minister werd dan ook niet door iedereen onthaald met applaus. Vanuit wetenschappelijke hoek was arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) zeer scherp op Twitter. Hij concludeerde aan de hand van de cijfers van Eurostat dat de afstand met het Europees gemiddelde inzake werkgelegenheidsgraad alleen maar groter is geworden. “Verhoging lijkt dus allerminst door beter beleid”, klonk het. “Of zou [de] minister 1 maatregel die hij nam kunnen noemen die serieus hielp?”
Vlaams Belang scherp: ‘Vlaanderen rendeert, Wallonië verteert’
Ook vanuit politieke hoek was er heel wat kritiek. Fractieleider in de kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) verwoordde nog in februari dat “de Walen niet alleen minder werken, er zijn ook minder Walen die werken”. En Kamerlid Hans Verreyt wees er dinsdagochtend nog fijntjes op – net als HLN-redactrice Isolde Van den Eynde overigens – dat de enige maatregelen die zijn genomen “voor de reeds werkenden zijn”, en dat er dan ook groei is “ondanks het beleid”. Ook ziet Verreyt geen oplossingen “zoals de activering van inactieven en de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid”.
.@Isoldevde legt de vinger op de wonde van de ‘arbeidsdeal’; maatregelen voor reeds werkenden, groei ondanks het beleid,… Ik zou er ook nog oplossingen aan toevoegen zoals de activering van inactieven en de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid. https://t.co/3e2dViZ5JZ
— Hans Verreyt (@HansVerreyt) March 21, 2023
De N-VA fractie was evenzeer weinig enthousiast. Zo somde Kamerlid Sander Loones nog enkele punten van kritiek op, zoals de vergrijzingscommissie die voorspeld heeft dat de doelstelling van 80% niet haalbaar is en het mogelijks zal stagneren op 74,6%. Het monitoringcomité zegt dan weer dat het groeiritme van jobs vertraagt.