18.7 C
Brussel

VDAB: Vlaanderen zal activeringsdoel langdurig zieken niet halen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het aantal langdurig zieken in ons land is opgelopen tot meer dan een half miljoen mensen. In Vlaanderen hoopte men dit jaar 12.000 mensen opnieuw aan de slag te krijgen, maar die doelstelling zal wellicht lang niet gehaald worden. Dat meldt De Tijd op basis van cijfers van arbeidsbemiddelaar VDAB.

In de eerste zes maanden van dit jaar begon VDAB de begeleiding van 4.898 langdurig zieken. Hiermee is de ambitie voor dit jaar – 12.000 trajecten – zo goed als onhaalbaar. Het opstarten van zo’n traject geeft ook geenszins een garantie dat de persoon opnieuw aan de slag gaat. Die cijfers liggen nog eens fors lager: nog geen derde slaagde in 2023.

Ondertussen zijn meer dan een half miljoen mensen langdurig ziek in ons land. Die cijfers groeien ook enkel verder aan. De afgelopen vijf jaar is de groep met bijna een kwart gegroeid. Vooral Wallonië kent een sterke stijging. Mensen met psychische stoornissen – denk aan een burn-out – zijn goed voor ruim een derde of 37 procent van het totaal.

Langdurig zieken niet aan de slag

De trajecten schieten tekort en slaagcijfers liggen laag, maar de operatie kost wel handen vol belastinggeld. Ziekenfondsen kregen extra middelen van de federale regering om meer ’terug-naar-werkcoördinatoren’ in dienst te nemen. Ook het RIZIV steekt zo’n 4.800 euro per persoon toe per activeringstraject van de VDAB.

“Bij de langdurig zieke speelt onzekerheid om weer aan de slag te gaan”, volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. Aangezien de relevante uitkeringen ook zo goed als onbeperkt zijn, hebben de uitgevallen werknemers weinig haast bij het terugkeren naar de werkvloer.

BRON:De Tijd
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen