8.6 C
Brussel

VlaReg organiseert inburgeringscursussen in buitenland

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse Regering gaat taal- en inburgeringscursussen organiseren voor potentiële migranten in het buitenland. Dat meldt HLN. “Voor elke cursist die zich vanuit het buitenland inschrijft”, trekt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) extra belastinggeld uit. Minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open Vld) lanceert proefprojecten in het Arabisch. Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) vindt de aanpak absurd: “We moeten migratie stoppen en voor sommigen remigratie opstarten.”

Inburgeringstrajecten en lessen Nederlands kunnen binnenkort ook vanuit het buitenland gevolgd worden, deels op kosten van de Vlaamse belastingbetaler. Dat besliste de Vlaamse Regering (N-VA, Open Vld, cd&v). Er is echter geen sprake van een koppeling tussen deze cursussen en het verkrijgen van verblijfsrecht. Ook zonder voldoende taal- en maatschappijkennis blijft legaal migreren dus mogelijk.

De cursussen zullen georganiseerd worden in belangrijke herkomstlanden voor herenigingsmigratie en arbeidsmigratie, zoals Marokko, Turkije, Jordanië en de Palestijnse gebieden. Potentiële migranten zullen zelf een uitnodiging ontvangen van de overheid. Minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open Vld) lanceert dit voorjaar al een proefproject, met lessen afstandsonderwijs ‘maatschappelijke oriëntatie’ in het Arabisch.

“Vlaanderen is het dichtst bevolkte land van Europa. Compleet volgebouwd”, reageert Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) op sociale media. In 2022 alleen al “kwamen 234.000 migranten naar België”, benadrukt het Europarlementslid. “Hier is geen plaats meer.” Volgens Vandendriessche moet de regering zich bezighouden met het verstrengen van de regels rond gezinshereniging, “niet de lessen Nederlands op onze kosten.”

Inburgeringscursussen in herkomstlanden

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weigert details te geven over de kostprijs van het project. “De CVO’s [Centra voor Volwassenenonderwijs] krijgen in Vlaanderen dit jaar ruim een half miljard euro subsidie”, vertelt hij aan de pers. “Voor elke cursist die zich vanuit het buitenland inschrijft, zal het centrum in kwestie ook meer middelen krijgen.” Ook het binnenlands publiek van deze centra bestaat in aanzienlijke mate uit allochtonen, een veelal verborgen kostenbron binnen het migratiebeleid.

“Een echte verstrenging van het migratiebeleid is dit niet”, meent professor Patrick Loobuyck (UAntwerpen) in HLN. “Er is namelijk geen koppeling tussen de Vlaamse testen en het wettig verblijf. Dat laatste, de toegang tot het Belgisch grondgebied, is een federale bevoegdheid.” Minister Weyts zegt dat de cursussen open zullen staan voor migranten uit alle mogelijk herkomstlanden: “we gaan niemand uitsluiten.”

“We moeten migratie niet ‘managen’ om ze beter te kunnen integreren”, besluit Europarlementslid Vandendriessche. “We moeten migratie stoppen en voor sommigen remigratie opstarten.” Tenslotte noemt hij de “visieloosheid” van de Vlaamse Regering – en de N-VA in het bijzonder – “absurd”.

BRON:HLN
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen