Vandaag probeert de Vlaamse Regering tot een akkoord te komen over haar Klimaatplan. Het doel is om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent terug te dringen. Nieuwe grote maatregelen worden niet verwacht, zo meldt De Tijd.
Het doel van de regering-Jambon is om vandaag af te kloppen op een bijgewerkte versie van haar Vlaams Energie- en Klimaatplan. Men wil de uitstoot van de sectoren onder haar bevoegdheid tegen 2030 met 40 procent, ten aanzien van 2005, terug te dringen. De set maatregelen waarover men in november 2021 een akkoord bereikte, zou immers niet volstaan om dat doel te behalen.
En het doel van 40 procent blijkt heilig te zijn voor alle coalitiepartners. Hoe men dat wenst te bewerkstelligen, is een ander paar mouwen. Grote maatregelen dienen we niet te verwachten, klinkt het in de regering. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) ijverde voor de invoering van een kilometerheffing voor personenwagens en een subsidiesysteem voor elektrische wagens. Beide voorstellen botsen momenteel op tegenkanting.
“Het is nooit genoeg” met het Klimaatplan
Waar de N-VA in 2019 nog zelf met een voorstel voor rekeningrijden afkwam, lijkt men zich er nu ook tegen te keren. Het oude plan kreeg destijds hevige tegenkanting van Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang).
En dit parlementslid vindt dit ook vandaag nog steeds “een zeer slecht idee”. “Het is nooit genoeg”, zei Claes nog vorige week. “We hebben al lage-emissiezones. We hebben een capaciteitstarief voor energie. Vanaf 2027 moeten we van de EU een koolstoftaks betalen. Vanaf 2029 mogen we alleen nog maar elektrische wagens kopen, en ga zo maar door. En dan moet je vanaf 2028 van Lydia Peeters ook nog een kilometerheffing betalen. Ja, [genoeg] is genoeg.”
De regeringspartners vroegen Peeters een voorstel voor subsidies uit te werken. N-VA en cd&v bepleiten een lagere verkeersbelasting voor elektrische wagens. Met het terugdringen van de uitstoot door het stimuleren van elektrische voertuigen werd reeds rekening gehouden. In september, wanneer men bij de begrotingsopmaak beslist over nieuwe uitgaven, wordt de knoop allicht doorgehakt.