15.7 C
Brussel

Vlaamse regering benut budget voor bouwen en renoveren sociale woningen niet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

en grootAl voor het derde jaar op rij benut de Vlaamse regering maar een deel van het budget dat dit jaar voorzien is voor de renovatie en bouw van sociale woningen. Dat schrijft VRT NWS. Ondertussen blijven ongeveer 180.000 mensen op een wachtlijst staan. Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) reageert.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft elk jaar een budget dat hij kan inzetten voor de renovatie en bouw van nieuwe sociale woningen. Dat bedrag schommelt rond de twee miljard euro. In 2021 werd van dat bedrag 1,1 miljard niet benut. Vorig jaar bijna 1,3 miljard. Dat terwijl het niet geïnvesteerde geld steeds wordt overgedragen naar het volgende jaar.

Ook dit jaar lijkt de Vlaamse regering dezelfde weg in te slaan. In drie maanden tijd is nog maar acht procent van het budget besteed. Als die tendens zich verder blijft zetten dan zal de regering dit jaar opnieuw meer dan één miljard euro onbenut laten.

Hervorming doet aantal bouwplannen sociale woningen kelderen

Door een grote hervorming in de sociale huisvestingsector, die de Vlaamse regering zelf doorvoerde, werden er weinig nieuwe bouwplannen opgesteld en liepen de bestaande plannen vertraging op. Daardoor is het budget voor de bouw en renovatie van sociale woning niet aangepast aan het ritme waaraan men in de praktijk nieuwe sociale woningen gebouwd te krijgt. Ook blijven de beschikbare plaatsen beperkt en zijn de procedures ingewikkeld. Veel gemeenten staan dan ook niet te springen om sociale woonprojecten te verwelkomen.

In Vlaanderen wachten ongeveer 180.000 mensen op een sociale woning. In 2020 kwamen er bijna 2.000 sociale woningen bij, een groot contrast met 2021. Toen kwamen er slechts 668 bij. Vorig jaar steeg dat aantal dan weer naar 1.299. Hoewel het overgrote deel van het budget nog steeds niet gebruikt wordt, stelt minister Diependaele dat de regering “qua besteed budget nu heel dicht bij het historische gemiddelde [zit] dat de sector van de sociale huisvesting aankan, zijnde 700 miljoen.”

Woningmarkt bezwijkt onder migratiedruk

“Degelijk en betaalbaar wonen was én is nog steeds een groot probleem voor vele Vlaamse gezinnen, een ware schande”, zegt Blancquaert. “Het Vlaams Belang waarschuwt hier al langer voor en wij pleiten in het Vlaams Parlement dan ook al jaren voor dergelijk gevaarlijk tendens. Minister Diependaele en de Vlaamse Regering moeten ervoor zorgen dat de druk van onze sociale woningmarkt wordt afgehaald en daarvoor moeten alle voorziene budgetten gebruikt worden.”

“Maar laat ons ook eerlijk zijn”, vervolgt ze. “Onze woningmarkt bezwijkt onder de immense migratiedruk waarvan Vlaanderen momenteel het slachtoffer is en dergelijke druk doet ook de wachtlijst voor sociale woningen bezwijken. Momenteel is het dweilen met de kraan open. Zij zijn dan ook duidelijk, een sociale woning moet gaan naar wie er ook écht recht op heeft. En dat zijn allereerst de Vlamingen in nood.”

Blancquaert besluit dat de minister er over moet waken dat door de renovatiedrang, niet alle bijgebouwde sociale woningen moeten gebruikt worden om huurders te herhuisvesten bij ingrijpende renovaties. “Dit zou wel eens een zeer nefast effect kunnen hebben op de enorme wachtlijst.”

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen