5.5 C
Brussel

Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) in de kijker

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In aanloop naar de verkiezingen blikt Vlaams Parlementslid Bart Claes terug op het beleid van de Vlaamse Regering, en vooruit naar ander en beter met het Vlaams Belang. “Wat er echt toe doet, is dat het volk opnieuw de controle krijgt over haar eigen overheid.”

Vlaams Parlementslid Bart Claes legt de regering regelmatig het vuur aan de schenen. Als voorzitter van de Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken komt hij op voor Vlaamse automobilisten. In de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie pleit hij voor betaalbaar wonen, zonder pestmaatregelen. Vanop plaats vijf op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement staat hij ons te woord.

We naderen het einde van deze legislatuur. Welk parlementair dieptepunt van de afgelopen vijf jaar blijft u bij?

“Dat N-VA, Open Vld en cd&v het mogelijk hebben gemaakt om lokale trajectcontroles in te voeren.”

“Dit heeft ertoe geleid dat er overal in onze gemeentes plots nieuwe zones 30 zijn opgedoken en niet veel later de ANPR-camera’s voor trajectcontroles. Dit heeft niets te maken met verkeersveiligheid, maar alles met geld in het laatje brengen. Met het Vlaams Belang hebben we ons hier van in den beginne tegen verzet.””

U bent vaak kritisch voor het mobiliteitsbeleid en de groene plannen van de Vlaamse Regering. Waarom?

“Omdat ze de mobiliteit van de Vlaming gewoon aan het inperken zijn. Autorijden wordt steeds duurder en binnenkort voor veel mensen zelfs onmogelijk.”

“Van minister Zuhal Demir (N-VA) moeten we vanaf 2029 allemaal elektrisch gaan rijden. Dat is nog strenger dan hetgeen de Europese Commissie oplegt: 2035. Veel Vlamingen willen helemaal niet zo’n elektrische wagen (EV’s), laat staan dat ze het kunnen betalen. Met Vlaams Belang hebben we niets tegen EV’s, maar we willen wel de burger vrij laten kiezen met wat voor wagen hij of zij zich verplaatst.”

“Op vlak van openbaar vervoer slaat deze regering ook de bal volledig mis. In de plaats van slim te investeren hebben ze het aanbod van De Lijn ingeperkt. Eén op zes haltes werd weggenomen en sommige trajecten zelfs volledig afgeschaft. In bepaalde regio’s in Vlaanderen rijdt er nauwelijks nog een bus.

“Wat doen ze wel? Ze willen alle bussen van De Lijn nu vervangen door elektrische bussen. Dat grapje kost al gauw meer dan 3,2 miljard euro ofwel drie keer het jaarbudget van De Lijn. En zo’n elektrische bus kan niet meer dan een goedkopere dieselbus. Ze rijden niet stipter, ze zijn niet properder en ze zijn al helemaal niet veiliger.”

“Totale waanzin dus. En in plaats van – zoals vroeger – bussen aan te kopen bij eigen Vlaamse en Europese producenten als Van Hool, gaan ze ze bestellen bij BYD, een Chinees merk. Is dat dan die Vlaamse welvaart waar N-VA de mond van vol heeft?”

U staat op plaats vijf voor het Vlaams Parlement in Antwerpen. Waar liggen uw provinciegenoten wakker van?

“Immigratie staat uiteraard op één. Niemand wil dat zijn gemeente dezelfde weg op gaat als een stad als Antwerpen. We moeten die immigratiestroom stoppen.”

“Daarnaast is veiligheid een groot probleem. Er gaat geen week voorbij of er ontploffen granaten in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever heeft zijn stad niet meer onder controle, en dat heeft gevolgen voor onze hele provincie. Ook het aantal inbraken, pogingen tot diefstal en geweldsincidenten gaat niet de goede kant op. Het is tijd voor een lik-op-stukbeleid.”

“Voorts zijn koopkracht en bestaanszekerheid enorm belangrijke zaken. Het gevoel van onmacht neemt toe. Hoewel de Vlaming enorm hard werkt, lijkt rondkomen steeds moeilijker te worden voor veel burgers. Oneerlijke belastingen en ontelbare verplichtingen – zoals de renovatieplicht van minister Demir (N-VA) – maken het leven onmetelijk duur.”

“Voor veel Vlamingen is het beschikken over een eigen woning een verre droom geworden. Dit moet anders. Met Vlaams Belang gaan we de Vlaming weer perspectief geven op echte welvaart en gooien we alle overbodige pestmaatregelen overboord.”

‘Vlaanderen weer van ons’, klinkt de verkiezingsslogan van het Vlaams Belang. Wat betekent dat voor u?

“Al veel te lang is er in dit land een kleine elite die vruchten heeft geplukt van het werk van de Vlamingen. Terwijl de Vlaming steeds harder werkt, deelt hij alsmaar minder in de opbrengsten van die arbeid.”

“Wat er echt toe doet, is dat het volk opnieuw de controle krijgt over haar eigen overheid. Op 9 juni 2024 rekenen we af met dit corrupte systeem en maken we Vlaanderen weer van ons.”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen