14.7 C
Brussel

Vlaams Parlement schaft gunstige pensioenregeling af

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De pensioenregeling die het mogelijk maakt voor parlementsleden om een pensioen te verkrijgen dat tot 20% hoger ligt dan het plafond-Wijninckx is deze namiddag afgeschaft, dat meldt HLN. Het Bureau, het politiek bestuur van het parlement dat verantwoordelijk is voor het administratieve en financiële bestuur, heeft dat vandaag beslist.

Na het pensioenschandaal in de Kamer was het nu de beurt aan het Vlaams Parlement. In principe zijn parlementsleden gebonden aan het plafond-Wijninckx dat een maximumbedrag vastlegt op de pensioenen. Hierdoor kan een parlementslid tot 7.813 euro aan pensioen ontvangen. Daarop betond tot op heden een uitzondering, namelijk het pensioen door persoonlijke bijdragen. Een parlementslid kan naast zijn parlementair ambt ook burgemeester of partijvoorzitter zijn. Daardoor kon dat pensioen oplopen tot 9.300 euro.

Deze namiddag werd over het voortbestaan van deze regeling gestemd nadat het Uitgebreid Bureau beslist heeft de pensioenregeling met onmiddellijke ingang te schrappen. “Het huidige Bureau wil geen afwijking voor volksvertegenwoordigers op de wet-Wijninckx”, zegt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA). “Deze regeling werd destijds door het Vlaams Parlement overgenomen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.”

Chris Janssens (Vlaams Belang): “We zijn er unaniem over eens dat dit niet kan.”

Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens reageert op de heisa. “We hebben vanmorgen vastgesteld dat er zo’n regelement bestaat, we zijn er unaniem over eens dat dit niet kan”, vertelt hij aan VTM Nieuws. Volgens hem moeten parlementsleden op dezelfde manier behandeld worden als elke burger.

Filip Dewinter wil hervorming van het statuut van parlementslid

PVDA probeert nu de afschaffing van de uitzondering te claimen. In Villa Politica weerlegt Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) de misplaatste onschuld van de communisten. “De PVDA doet nu alsof ze dat vandaag allemaal heeft geregeld. Zes jaar lang hebben ze daar in het federaal parlement niets mee gedaan.” Hij pleit daarbovenop voor een hervorming van het statuut van parlementslid. “Wij willen een hervorming van het statuut van de parlementsleden dat aangepast is aan wat in de samenleving algemeen geldend is en ook aanvaardbaar is”, verdedigt hij in Villa Politica.

BRON:HLN
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen