6.6 C
Brussel

Vlaams Parlement is El Kaouakibi medewerkers verschuldigd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Brusselse kortgedingrechter heeft vandaag beslist dat het Vlaams Parlement twee halftijdse medewerkers moet aanstellen voor minister Sihame El Kaouakibi, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Doet het parlement dat niet dan zal het een dwangsom moeten betalen van 250 euro per dag, met een maximaal bedrag dat oploopt tot maar liefst 100.000 euro.

El Kaouakibi, die in 2019 voor Open Vld verkozen werd tot Vlaams Parlementslid, kwam in 2021 in nauwe schoentjes te zitten. Ze had immers middelen, die voor haar jongerenproject ‘Let’s Go Urban’ bedoeld waren, doorgesluisd naar enkele andere van haar vzw’s. In navolging van het schandaal besloot El Kaouakibi de partij te verlaten. Kort nadien werd haar parlementaire onschendbaarheid opgeheven en zou het Antwerpse parket haar vervolgen voor onder meer subsidiefraude.

Na de hetze bleef El Kaouakibi met ziekteverlof – iets dat al werd opgestart in het najaar van 2020. Pas recent besloot El Kaouakibi om terug het werk te willen hervatten; voor 20 percent. Sinds die aankondiging is ze evenwel nog niet gezien geweest in het parlement. Wel had ze tweemaal aan het Vlaams Parlement gevraagd om haar te voorzien van twee halftijdse medewerkers. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement weigerde dit verzoek beide keren. El Kaouakibi stapte naar de kortgedingrechter, die haar nu gelijk geeft.

Interessante tijden voor de scheiding der machten

Op sociale media komt veel verontwaardiging tegenover de beslissing. “Een rechtbank die de rechten van een individueel parlementslid moet afdwingen bij het Parlement. Interessante tijden, ook voor de scheiding der machten”, aldus politicoloog aan de Universiteit Gent Carl Devos.

Bij Vlaams oppositieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) was een ander verhaal te horen. “Het is onbegrijpelijk dat iemand die al meer dan twee jaar geen parlementaire poot heeft uitgestoken en verdacht wordt van fraude nu op kosten van de belastingbetaler personeel mag aanwerven”, zo reageerde Janssens in een mededeling. “Ik zal er bij het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement op aandringen om hiertegen in beroep te gaan.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen