13.3 C
Brussel

Regering Jambon gaf 1,5 miljard uit aan consultants

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams minister voor welzijn, volksgezondheid en gezin Hilde Crevits (cd&v) viel met de deur in huis in het parlement vandaag. Ze meldde dat er ontzettend veel Vlaams belastinggeld naar externe consultants stroomt. De onthulling deed ze nadat HLN aan het licht bracht dat Jo Vandeurzen (ex-cd&v) bijkluste voor dezelfde dienst waarvan hij tien jaar lang minister was. “Sinds 2019 hebben we al 1,5 miljard euro besteed voor de hele Vlaamse overheid”, aldus Crevits via HLN. Een ietwat bizarre onthulling van een regeringslid die mee in consensus de uitgaven beslist, maar in ieder geval kon de oppositie er niet mee lachen. Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) was niet te spreken: “dit is ontoelaatbaar”. 

Tijdens de commissie deed Crevits een schokkende onthulling. Ze bracht naar voren hoeveel geld er sinds het aantreden van de regering-Jambon al is besteed aan consultancy-opdrachten. In totaal gaat het om een dikke 1,5 miljard euro.

Crevits bracht dit vreemd genoeg aan het licht omdat ze wilde aantonen dat haar departement slechts een miniem aandeel had in dit bedrag. “Bij ons gaat het om 115 miljoen euro. Daarmee staan we zelfs niet op de eerste drie plaatsen in de top tien.”

Verbazing, kritiek en ongeloof

Vlaams Fractieleider Chris Janssens sprak zich kritisch uit namens het Vlaams Belang. “Voor ons is zo’n hoog bedrag eigenlijk ontoelaatbaar”, aldus Janssens die ook in HLN geciteerd werd. “Kerntaken moeten bij de overheid blijven en niet massaal uitbesteed worden. Ik denk dat het gezond zou zijn om eens een breder debat te voeren over de zin of onzin van al die kosten voor consultants.”

Lees ook:

WhoCares-affaire: “Cd&v was altijd al principeloos, nu ook gewetenloos”

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen